Antena Meniu Search
x

Video Papa Francisc e primul Suveran Pontif care vizitează Mongolia, o ţară majoritar budistă. A criticat corupţia şi a cerut să se facă mai mult pentru mediu

Papa Francisc a ajuns astăzi în Mongolia. Localnicii nu au dat mare atenţie evenimentului, deşi este primul Papă care ajunge acolo. Mongolia este majoritar budistă, iar comunitatea catolică are doar  1.500 de membri. La 86 de ani, suveranul Pontif, care se deplasează în scaun cu rotile, a făcut, însă, o călătorie strategică. Mongolia este între doi giganţi - Rusia şi China - iar Papa speră că va asigura viitorul credinţei în Orient.

de Redactia Observator

la 02.09.2023, 14:11

Vezi și

Papa Francisc a cerut, sâmbătă, să se facă mai mult pentru a proteja mediul înconjurător şi a avertizat împotriva corupţiei, în timpul unei vizite fără precedent în Mongolia, o tânără democraţie fără ieşire la mare, situată între Rusia şi China, potrivit Le Figaro. Suveranul Pontif, în vârstă de 86 de ani, s-a întâlnit sâmbătă cu cei din comunitatea catolică modestă, dar activă, din această ţară asiatică predominant budistă.

În capitala Ulan Bator, Papa a fost întâmpinat pe un covor roşu, în faţa gărzii de onoare mongole, în costume tradiţionale albastre, roşii şi galbene. „Viva il Papa!”, a scandat o mulţime entuziastă. Preşedintele Mongoliei, Ukhnaa Khurelsukh, l-a primit pe Papa iezuit în faţa unei impunătoare statui de bronz a lui Genghis Khan, în imensa piaţă Sukhbaatar, care găzduieşte inima puterii mongole. Aducând un omagiu tradiţiei mongole de a trăi în armonie cu natura, Francisc a pledat pentru un „angajament urgent şi acum ineluctabil de a proteja planeta Pământ”. Mongolia, unul dintre cei mai mari exportatori de cărbune din lume, are una dintre cele mai poluate capitale din lume.

25 de preoţi şi 33 de călugăriţe

Papa a avertizat, de asemenea, împotriva corupţiei în faţa liderilor din Mongolia, unde un scandal major în industria cărbunelui a provocat manifestaţii de amploare în decembrie. Corupţia reprezintă „o ameninţare serioasă la adresa dezvoltării fiecărui grup uman, hrănindu-se cu o mentalitate utilitaristă şi lipsită de scrupule care sărăceşte ţări întregi”, a spus Suveranul Pontif.

Pe acelaşi subiect

Vizita sa este urmărită cu pasiune de numeroşi pelerini din alte ţări asiatice, care au călătorit, de asemenea, în Mongolia pentru a-l vedea pe şeful Bisericii Catolice, care numără 1,3 miliarde de membri. Papa Francisc urmează să se întâlnească cu membrii comunităţii catolice a ţării în Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel, al cărei naos circular seamănă cu cortul tradiţional al nomazilor mongoli. Există doar 25 de preoţi şi 33 de călugăriţe, dintre care doar doi mongoli.

Duminică, Papa va lua cuvântul la o întâlnire interconfesională, la care se aşteaptă ca rectorul Bisericii Ortodoxe Ruse din Ulan Bator să participe cu o delegaţie, iar apoi va prezida o slujbă într-o arenă de hochei pe gheaţă construită recent. Potrivit Vaticanului, la slujbă sunt aşteptaţi să participe pelerini din ţările vecine, printre care Rusia, China, Coreea de Sud, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, Kârgâzstan şi Azerbaidjan.

Vizita Papei în Mongolia este un gest de sprijin pentru comunitatea de catolici, care numără aproximativ 1.400 de persoane la o populaţie de peste trei milioane de locuitori. Dar această vizită - a doua pe care Francisc o face în regiune într-un an, după vizita sa din septembrie 2022 în Kazahstan - este, de asemenea, strategică din punct de vedere geopolitic. Cândva parte integrantă a imperiului lui Genghis Khan, Mongolia depindea de Rusia pentru importurile sale de energie şi de China pentru exportul de materii prime, în principal cărbune.

Dar, în timp ce rămâne neutră faţă de vecinii săi puternici, s-a angajat într-o politică a „celui de-al treilea vecin”, consolidându-şi relaţiile cu alte naţiuni, în special cu Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud, în interesul echilibrului. Acest lucru face ca Mongolia să fie potenţial utilă pentru relaţiile Vaticanului cu Beijingul, cu care Sfântul Scaun a reînnoit anul trecut un acord privind problema spinoasă a numirilor episcopilor, şi cu Moscova, cu care Francisc a încercat să negocieze încetarea războiului din Ucraina.

Această călătorie în Mongolia este un test de rezistenţă pentru Papă, care continuă să călătorească foarte mult în ciuda unei hernii abdominale operate în iunie şi a durerilor la genunchi care îl obligă să folosească un scaun cu rotile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Papa Francisc e primul Suveran Pontif care vizitează Mongolia, o ţară majoritar budistă. A criticat corupţia şi a cerut să se facă mai mult pentru mediu