Antena Meniu Search
x

Papa Francisc: "Lupta pentru drepturile femeilor este o luptă continuă". Suveranul Pontif vrea să le ofere posturi importante în Biserica Catolică dar nu și hirotonisirea

Papa Francisc a abordat drepturile femeilor, situaţia catolicilor din Germania şi problematica migraţiei în cadrul unei conferinţe de presă la bordul avionului cu care s-a întors duminică dintr-o vizită în Bahrain, informează Reuters. Sfântul Părinte a declarat că lupta pentru drepturile femeilor este una continuă şi a condamnat şovinismul masculin ca fiind mortal pentru umanitate, iar mutilarea genitală feminină o crimă ce trebuie oprită, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 07.11.2022, 08:24

Papa Francisc în vizită în Bahrain
Papa Francisc a vorbit cu jurnaliștii despre drepturile femeilor, reformele din Biserica Catolică și criza migranților - Profimedia

Papa Francisc nu a menţionat însă campaniile care militează pentru a se permite femeilor să devină clerici, el şi predecesorii săi considerând că problematica femeilor preotese este una închisă.

Suveranul Pontif a răspuns la o întrebare despre femeile care protestează în Iran, dar a abordat subiectul drepturilor femeilor în general."Trebuie să spunem adevărul. Lupta pentru drepturile femeilor este o luptă continuă", a spus el, enumerând lupte istorice precum cea pentru dreptul la vot."Trebuie să continuăm să luptăm pentru asta deoarece femeile sunt un dar. Dumnezeu nu l-a creat pe bărbat şi apoi i-a dat un căţeluş cu care să se joace. I-a creat pe amândoi egali, bărbat şi femeie"."O societate care nu este capabilă să permită femeilor să aibă roluri mai importante nu progresează", a adăugat el.

Papa Francisc a calificat drept un "act criminal" mutilarea genitală feminină, repetând apelul făcut în februarie cu ocazia Zilei internaţionale a ONU dedicată toleranţei zero pentru mutilarea genitală feminină.

A menţionat, de asemenea, numirea unor femei în funcţii de conducere la Vatican, dând exemplul călugăriţei Raffaella Petrini. În calitate de guvernator adjunct al Vaticanului, aceasta este efectiv cea mai puternică persoană, conducând aproximativ 2.000 de angajaţi."Am observat că de fiecare dată când unei femei i se acordă o poziţie (de conducere) la Vatican, lucrurile se îmbunătăţesc", a declarat Suveranul Pontif.

Pe acelaşi subiect

Reformele catolicilor germani nu sunt pe placul Vaticanului

Liderul spiritual a vorbit şi despre situaţia catolicilor din Germania, în contextul în care Vaticanul urmăreşte cu un ochi critic evoluţiile din cadrul bisericii catolice germane, care doreşte să aplice reforme de anvergură printr-un proces pe care îl numeşte Calea sinodală, cum ar fi să se permită femeilor să ocupe funcţii superioare în ierarhia bisericii.

"Le spun catolicilor germani: Germania are o mare biserică protestantă, dar nu vreau o alta pentru că nu va fi la fel de bună", le-a spus Papa reporterilor, adăugând că vrea ca biserica catolică să rămână catolică.

În luna iulie, biserica germană a primit o scrisoare din partea Secretariatului de stat în care Vaticanul îi mustra pe reformatori: "Calea sinodală din Germania nu are autoritatea de a-i obliga pe episcopi şi pe credincioşi să accepte noi forme de conducere şi noi orientări doctrinare şi morale".

Oamenii sunt prea implicaţi în discuţii morale şi ecleziastice care nu sunt nucleul teologiei, a explicat Papa Francisc, în vârstă de 85 de ani."Rădăcina religiei este palma pe care vi-o dă Evanghelia". De aici decurge totul, a spus Pontiful născut în Argentina. A recomandat, în schimb, ca biserica germană să acorde din nou mai multă atenţie bunăstării credincioşilor.

Într-un alt subiect abordat în discuţia cu reporterii, Sfântul Părinte a pledat pentru cooperare în cadrul Uniunii Europene cu scopul de a-i primi pe migranţii care sosesc traversând Marea Mediterană. "Uniunea Europeană trebuie să adopte o politică de cooperare şi asistenţă în acest sens". Cipru, Grecia, Italia şi Spania nu pot fi lăsate să gestioneze singure toţi migranţii, a avertizat el. Suveranul Pontiful a făcut apel ca migranţii să fie primiţi, acompaniaţi, încurajaţi şi integraţi."Dacă nu sunt gestionate aceste patru etape, munca cu migranţii nu poate fi bună", a spus el. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Papa Francisc: "Lupta pentru drepturile femeilor este o luptă continuă". Suveranul Pontif vrea să le ofere posturi importante în Biserica Catolică dar nu și hirotonisirea