Antena Meniu Search
x

Video Papa Francisc şi clericul șiit Ali al-Sistani au discutat, în cadrul unei întâlniri istorice. Papa s-a descălţat înainte de a intra în cameră

Papa Francisc și cel mai înalt cleric șiit al Irakului au transmis sâmbătă un mesaj puternic de coexistență pașnică, îndemnându-i pe musulmanii din națiunea arabă, obosită de război, să îmbrățișeze minoritatea creștină a Irakului, în timpul unei întâlniri istorice în orașul sfânt Najaf.

De Cristian Ionescu la 06.03.2021, 14:48
Vezi și

Întâlnire istorică între Papa Francisc şi marele ayatollah al Irakului Ali al-Sistani

Marele ayatollah Ali al-Sistani a spus că autoritățile religioase au un rol în protejarea creștinilor irakieni, iar creștinii ar trebui să trăiască în pace și să se bucure de aceleași drepturi ca și ceilalți irakieni, scrie AFP.

Vaticanul a spus că Francisc i-a mulțumit lui Al-Sistani pentru "ridicarea vocii în apărarea celor mai slabi și persecutați", în unele dintre cele mai violente momente din istoria recentă a Irakului.

Al-Sistani, în vârstă de 90 de ani, este unul dintre cei mai înalți clerici din islamul șiit, iar intervențiile sale politice rare, dar puternice, au ajutat la modelarea Irakului actual. El este o figură profund venerată în Irakul cu majoritate șiită și opiniile sale despre chestiuni religioase și de altă natură sunt căutate de șiiți din întreaga lume.

Întâlnirea istorică a avut loc în umila casă a lui al-Sistani, iar Papa Francisc s-a descălţat respectuos, la intrare.

Un grup de irakieni purtând haine tradiționale l-au întâmpinat afară. Când Papa Francisc a intrat pe ușă, câțiva porumbei albi au fost eliberați în semn de pace.

O discuţie foarte pozitivă

Întâlnirea descrisă ca fiind "foarte pozitivă" a durat în total 40 de minute, a spus un oficial religios din Najaf, care a vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu era autorizat să informeze mass-media.

Oficialul a spus că al-Sistani, care în mod normal rămâne așezat pentru vizitatori, s-a ridicat în picioare să-l salute pe Papa Francisc, la ușa camerei sale, o onoare rară. Al-Sistani și Papa Francisc au stat aproape unul de celălalt, fără măști.

Oficialul a spus că există o anumită îngrijorare cu privire la faptul că Papa s-a întâlnit cu atât de mulți oameni cu o zi înainte. Papa Francisc a primit vaccinul împotriva coronavirusului, dar al-Sistani nu.

Papa și-a scos pantofii înainte de a intra în camera lui al-Sistani. Al-Sistani a vorbit pentru cea mai mare parte a întâlnirii. Papei Francisc i s-a servit ceai și o sticlă de plastic cu apă, dar a băut-o doar pe cea din urmă. Suveranul Pontif a făcut o pauză, înainte de a părăsi camera al-Sistani, pentru a arunca o ultimă privire, a spus oficialul.

Vaticanul a declarat că vizita istorică la al-Sistani este o șansă pentru Francisc de a sublinia nevoia de colaborare și prietenie între diferite comunități religioase.

Al-Sistani i-a urat Papei Francisc și adepților Bisericii Catolice fericire și i-a mulțumit că s-a deplasat să-l viziteze în Najaf.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Papa Francisc şi clericul șiit Ali al-Sistani au discutat, în cadrul unei întâlniri istorice. Papa s-a descălţat înainte de a intra în cameră