Video Vizită istorică a Papei Francisc în Irak, în ciuda tuturor avertismentelor să nu se ducă
Papa Francisc a sosit vineri în Irak, într-o primă şi istorică vizită papală, sfidând temerile de securitate și pandemia, pentru a consola una dintre cele mai vechi și persecutate comunități creștine din lume.
Papa Francisc, vizită istorică în Irak
În vârstă de 84 de ani, Papa Francisc a spus că se află în Irak ca "pelerin al păcii", şi că va contacta și musulmanii șiiți, când îl va întâlni pe clericul de top al Irakului, marele ayatollah Ali Sistani.
Papa a părăsit Roma pentru o călătorie de patru zile, prima sa în străinătate de la debutul pandemiei Covid-19, care l-a făcut să spună că se simte "în cușcă" la Vatican, potrivit news.yahoo.com.
- Inteligenţa artificială conţine "o umbră a răului", avertizează Vaticanul: "Dezinformarea se poate răspândi...
- Ce spune BOR despre declaraţia Papei Francisc privind celebrarea Paştelui la aceeaşi dată de către ortodocşi...
- Biserica Catolică este pregătită să accepte un singur Paşte pe an pentru toți creștinii, anunţă Papa Francisc
- Papa Francisc a căzut și s-a rănit la braț, anunță Vaticanul. Este a doua accidentare în doar câteva...
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
"Sunt bucuros să reiau călătoriile, iar această călătorie simbolică este, de asemenea, o datorie către o țară martirizată de ani de zile", le-a spus jurnaliștilor de la bordul avionului său.
Avionul său a aterizat la 13:55 (1055 GMT), fluturând steagurile atât ale Vaticanului, cât și ale Irakului, în timp ce aeronava rula pe pista Aeroportului Internațional din Bagdad, unde l-a întâmpinat prim-ministrul Mustafa al-Kadhemi.
"Cu dragoste și pace, poporul și guvernul irakian îi întâmpină pe Sfinția Sa Papa Francisc și reafirmă profunzimea acestei legături umanitare", a spus Kadhemi înainte de sosirea papei.
"Voi încerca să urmez instrucțiunile și să nu dau mâna cu toată lumea, dar nu vreau să stau prea departe", a spus Francis înainte de sosirea sa.
Securitatea Papei, în mâinile autorităţilor irakiene
Securitatea va fi drastică în Irak. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Ahmad al-Sahhaf, a declarat că autoritățile irakiene au impus o securitate strânsă "pe uscat și aer" pentru a se asigura că vizita se desfășoară fără probleme.
Papa Francisc va ţine mai multe slujbe în biserici devastate, stadioane recondiționate și locații îndepărtate din deșert, unde prezența va fi limitată, pentru a permite distanțarea socială.
În interiorul țării, el va călători peste 1.400 de kilometri (870 mile) cu avionul și elicopterul, zburând peste zone în care forțele de securitate încă se luptă cu facţiunile Stat Islamic.
Pentru călătorii mai scurte, Papa Francisc va folosi o mașină blindată, pe drumuri proaspăt asfaltate, care vor fi acoprite cu flori și afișe de întâmpinare a liderului cunoscut în Irak ca "Baba Al-Vatican".
Vizita papei a atins profund creștinii irakieni, ale căror numere s-au prăbușit de-a lungul anilor de persecuție și violență, de la 1,5 milioane în 2003 la mai puțin de 400.000 în prezent.
"Sperăm că papa va explica guvernului că trebuie să-și ajute oamenii", a declarat pentru AFP un creștin din nordul Irakului, Saad al-Rassam. "Am suferit atât de mult, avem nevoie de sprijin."
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰