Antena Meniu Search
x

Parlamentarii de la Atena au dezbătut toată noaptea proiectul noului acord cu creditorii internaţionali

Parlamentarii de la Atena au dezbătut toată noaptea proiectul noului acord cu creditorii internaţionali, fără să ajungă, încă, la vot

Vezi și

Parlamentarii de la Atena au dezbătut toată noaptea proiectul noului acord cu creditorii internaţionali, fără să ajungă, încă, la vot

Premierul Alexis Tsipras se confruntă cu revolta unei facţiuni din partidul său, Syriza, decisă să respingă cu orice preţ continuarea măsurilor de austeritate.

Acordul va fi, probabil, adoptat cu sprijinul opoziţiei, dar Syriza se îndreaptă spre destrămare, potrivit analiştilor de la Atena. 

Noul acord cu instituţiile internaţionale prevede credite de 86 de miliarde de euro în schimbul unor noi creşteri de taxe şi reduceri de cheltuieli. Votul din parlament a fost precedat de o manifestaţie împotriva acordului, organizată de comunişti. Nu s-au produs violenţe dar s-au auzit chemări la revoltă.

Dezbaterile au început abia la două noaptea deoarece preşedinta parlamentului, care se opune şi ea acordului, a formulat o serie de obiecţii procedurale. Ministrul de finanţe a subliniat că un vot pozitiv va permite continuarea negocierilor, care ar putea duce chiar la reducerea uriaşei datorii externe.

Dar 12 deputaţi din Syriza au semnat o declaraţie în care resping acordul şi lasă să se înţeleagă că ar putea forma un nou partid. Chiar dacă nu li s-a alăturat, fostul ministru de finanţe, Yanis Varoufakis, a criticat şi el, sever, acordul supus la vot.

Fostul ministru a relevat şi că participarea FMI la noul program de asistenţă nu este sigură, ceea ce înseamnă că nici suma de 86 de miliarde nu este certă. Într-adevăr, şefa misiunii FMI în Grecia, Delia Velculescu, a precizat, într-un comunicat, că Fondul îşi va confirma participarea doar după primele măsuri concrete ale guvernului grec. Atena trebuie să obţină prima tranşă a noului credit până pe 20 august, când trebuie să achite 3,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Parlamentarii de la Atena au dezbătut toată noaptea proiectul noului acord cu creditorii internaţionali