Partidele extremiste câştigă teren în noul Parlament European
Partidele extremiste vor avea un cuvânt mai greu în noul Parlament European. În Grecia, coaliţia de extremă stânga, a avut un rezultat neaşteptat de bun la scrutinul de ieri
Partidele extremiste vor avea un cuvânt mai greu în noul Parlament European. În Grecia, coaliţia de extremă stânga, a avut un rezultat neaşteptat de bun la scrutinul de ieri
Urmările politicii de austeritate şi mai ales şomajul au adus voturi partidelor care critică Uniunea Europeană. În Franţa, pentru prima dată, Frontul Naţional a câştigat o cursă electorală în faţa partidelor tradiţionale. Socialiştii, aflaţi la putere, s-au situat abia pe locul trei, rezultat umilitor pe care premierul Manuel Valls îl consideră "un cutremur politic".
Şi în Marea Britanie, partidul "eurosceptic" al Independenţei, condus de Nigel Farage, se clasează pe primul loc, potrivit primelor date.
Extremiştii sunt în frunte şi în Grecia, dar, aici, este vorba de extrema stângă, reprezentată de coaliţia Syriza. În Germania, creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel au rezistat presiunii extremiştilor. Iar social-democraţii din opoziţie chiar au câştigat teren, mai ales că reprezentantul lor Martin Schulz a candidat la preşedinţia Comisiei din partea grupului socialist.
Grupurile politice favorabile integrării europene rămân, totuşi, net majoritare în parlamentul european. Cel mai numeros grup este cel al Partidului Popular European, al cărui candidat, Jean-Claude Juncker, a declarat că e pregătit să devină preşedinte al Comisiei Europene. "Se pare că nu se poate constitui o altă majoritate în afara coaliţiei dintre creştin-democraţi şi socialişti, dar eu aş dori să extind această majoritate prin includerea altor forţe politice".
Partidele ostile integrării europene ar obţine, în total, aproximativ 130 de mandate dar se vor diviza, probabil, între mai multe grupuri politice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰