Antena Meniu Search
x

Video Percheziții la cele mai mari bănci din Franța. Societe Generale și alte 4 bănci, vizate într-un dosar de evaziune fiscală de sute de milioane de dolari

BNP Paribas, Exane, Natixis, HSBC și Société Générale, propietara BRD din România, vizate de percheziții într-un scandal de proporții de evaziune fiscală. Aceste bănci sunt suspectate de către Parchetul Național Financiar (PNF) că au permis clienților lor străini să evite impozitul pe dividende, folosind o metodă dezvăluită într-un scandal dezvăluit în 2018, transmite Le Monde.

de Adrian Popovici

la 28.03.2023, 20:30

Vezi și

Jurnaliștii francezi subliniază că aceasta este o operațiune extraordinară și fără precedent. Potrivit informațiilor Le Monde, patru mari bănci franceze și o bancă străină sunt vizate în prezent de percheziții simultane, ca parte a investigațiilor începute de Parchetul Național Financiar (PNF) în decembrie 2021.

"Operațiunile în desfășurare, care au necesitat câteva luni de pregătire, sunt efectuate de 16 magistrați și peste 150 de agenți", au declarat autoritățile.

Metoda folosită de bănci pentru a face evaziune fiscală

Aceste investigații au pornit dintr-un scandal financiar dezvăluit de jurnaliștii în 2018, care a arătat că statul francez a pierdut câteva sute de milioane de euro ca urmare a manevrelor fiscale  procurorii investighează o practică răspândită în instituțiile financiare, constând în înființarea de operațiuni complexe pe piețe, cu scopul de a eluda impozitul pe dividende datorat de acționarii societăților cotate la bursă. Această practică, care a înflorit de-a lungul anilor într-o zonă gri din punct de vedere juridic ar putea ajunge la final ca urmare a acțiunilor autorităților franceze.

Principalele bănci franceze se aflau deja în vizorul administrației fiscale de la identificarea acestor tehnici în 2017. După verificări îndelungate, Direcția Generală a Finanțelor publice (DGFIP) a făcut primele ajustări fiscale la sfârșitul anului 2021, pentru sume de zeci sau chiar sute de milioane de euro. Instituția a trimis imediat mai multe rapoarte procurorilor fiscali, conform legii, pentru a deschide dosare mai mari. Atunci, ancheta penală a putut să accelereze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Percheziții la cele mai mari bănci din Franța. Societe Generale și alte 4 bănci, vizate într-un dosar de evaziune fiscală de sute de milioane de dolari