Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ucrainenii fug de pe front. Ce a păţit un soldat care a anunţat pe Facebook că dezertează: "Nu mai vreau trei ani în război. Sunt epuizat"

Alarmă în Ucraina din cauza numărului tot mai mare de dezertori din armată. Un fost deputat a declarat presei ucrainene că aproape 100.000 de militari au dezertat sau s-au demobilizat voluntar începând cu 2022, adică aproape 20 de brigăzi. Fenomenul a luat amploare în acest an. Luna trecută, povestea unui militar care a anunţat pe Facebook că a plecat de pe front a creat un scandal în Ucraina. Un alt soldat care şi-a anunţat plecarea de pe front în februarie este dispărut de atunci. 

de Redactia Observator

la 15.10.2024 , 20:28

Ucrainenii fug de pe front. Ce a păţit un soldat care a anunţat pe Facebook că dezertează Nu mai vreau trei ani în război. Sunt epuizat Ucrainenii fug de pe front. Ce a păţit un soldat care a anunţat pe Facebook că dezertează Nu mai vreau trei ani în război. Sunt epuizat - Profimedia

Război în Ucraina. Igor Luțenko, comandantul unei unităţi de drone și fost deputat în Rada Supremă a Ucrainei, a declarat pentru agenţia de presă UNIAN la începutul lunii octombrie că peste 100.000 de militari ucraineni au dezertat. "După părerea mea, acum sunt peste 100.000 de soldaţi în SZCH. Practic este vorba de... 20 de brigăzi", a estimat acesta. În argoul militar ucrainean SZCH înseamnă "demobilizare voluntară", adică soldaţi care nu se mai întorc pe front din concedii sau pleacă fără o permisiune oficială. 

Peste 100.000 de militari au dezertat începând cu 2022, adesea în grupuri de 20 până la 30 de persoane, a declarat pentru Al Jazeera Roman Likaciov, avocat și membru al Centrului de Sprijin pentru Veterani și Familiile lor, un grup din Kiev. Şi El Pais scrie că este alarmă în Ucraina din cauza numărului tot mai mare de dezertori din armată. Peste 80.000 de soldați și-au părăsit unitățile, dintre care mai bine de jumătate în primele opt luni ale anului 2024, mai scrie sursa citată.

Demobilizare voluntară și dezertare în Ucraina

Articolul continuă după reclamă

Autoritățile ucrainene fac distincția între demobilizare voluntară și dezertare: prima reprezintă 66% din totalul plecărilor de pe front. Este vorba de soldații care nu se mai întorc la unităţile lor după ce au primit concediu, pretind obligații personale, neglijență militară sau presupuse greşeli în documentele de înrolare. Dezertorii sunt cei care dispar definitiv și fără a oferi vreun motiv. Ambele cazuri reprezintă o infracțiune pedepsită cu 5-10 ani de închisoare.

Pe acelaşi subiect

Însă fenomenul este atât de mare încât parlamentul ucrainean a aprobat pe 20 august o nouă lege care le permite soldaților plecați în SZCH să se întoarcă în armată fără nicio penalizare după ce au primit un prim avertisment. "Situația este foarte grea; nu ne putem preface că nu se întâmplă. De aceea, discutăm de multă vreme în cadrul întâlnirilor noastre cu Statul Major General și cu Ministerul Apărării", a recunoscut duminică deputatul Fedir Venislavskii la postul de radio NV.

Fuga de armată: un alt fenomen

Dezertările se alătură unui alt fenomen, cel al evitării mobilizării. Sute de mii de bărbaţi ucraineni au plecat ilegal din ţară în ultimii doi ani pentru a scăpa de mobilizarea obligatorie în armată. Alţii se ascund în ţară sau dau şpagă pentru o obţine scutiri false. Recent comisarii ucraineni care se ocupă cu recrutarea militară au intensificat eforturile organizând razii la cluburi de noapte, concerte, restaurante, mall-uri, săli de sport sau staţii de metrou. Bărbaţii eligibili pentru înrolare şi care nu au documente de scutire militară sunt luaţi cu forţa la centrele militare

Dispărut după ce a anunţat online că dezertează 

Kiril Babii un locotenent din Brigada 43 a anunţat în februarie pe social media că își va părăsi regimentul prin "demobilizare voluntară" pentru că i s-au terminat cei doi ani de serviciu militar din contract. A fost ultimul mesaj pe care l-a postat. Babii a fugit și acum este dat dispărut. În mai 2023 era convins că va lupta până la eliberarea Crimeei. S-a oferit voluntar la începutul invaziei, în februarie 2022, renunțând la visul său de a deveni arhitect, așa cum a explicat chiar el într-un interviu pentru El Pais. Dar ceva s-a rupt în interiorul lui la sfârșitul anului 2023. "Acum o lună m-am întrebat: "Şi dacă războiul durează cinci ani, Kiril?" Și am început să plâng. Nu vreau să mai petrec trei ani în război. Sunt epuizat", a scris Babii pe Instagram în noiembrie 2023.

El este unul dintre cei 45.543 de militari din armata ucraineană care au dezertat în perioada ianuarie - august 2024, potrivit datelor de la Parchetul General scurse în presa ucraineană. În total sunt 81.167 de cazuri înregistrate de procuratură începând cu 2022. Numărul real este însă de peste 100.000, potrivit declaraţiilor făcute de personalul militar în presa ucraineană. Este echivalentul a 10% din totalul personalului care servește în prezent în Forțele Armate ale Ucrainei.

Un caz identic cu cel al lui Babii a provocat reacţii aprinse în Ucraina şi a fost tratat pe larg de presă. Serghei Gnezdilov, soldat în Brigada 56, a anunțat pe rețelele de socializare că va abandona serviciul militar până când i se va aduce la cunoştinţă cât va continua să lupte în război. Gnezdilov a adăugat că s-a săturat și de corupția din ţară care le permite unor persoane să evite recrutarea în schimbul unei sume de bani. Serviciile de Securitate ale Ucrainei (SBU) l-au arestat pe 9 octombrie. El este acuzat că s-a sustras de la responsabilitățile sale conform legii marțiale. "De acum înainte, intru în SZCh până la stabilirea unor condiții clare de serviciu sau până fac 25 de ani, cu cinci ani de serviciu militar impecabil în spate" a scris Gnezdilov pe Facebook unde şi-a  justificat gestul printr-un mesaj lung.

Dezertări în masă în Ucraina

De ce sunt atât de puține arestări în rândul celor care dezertează? Andrei Pisarenko, avocat și comandant al unei unități din batalionul Da Vinci, a declarat că principalul motiv este că serviciul de securitate nu are suficiente resurse pentru a se ocupa de atâtea cazuri. Pisarenko estimează că sunt mult mai mulţi dezertori decât indică cifrele oficiale, dar că unii comandanți preferă să nu le raporteze, pentru a evita problemele sau din camaraderie. Diana Makarova, care este voluntară în Forțele Armate ale Ucrainei de la izbucnirea conflictului din Donbas în 2014, a scris pe Facebook pe 23 septembrie că există atât de mulți dezertori încât guvernul nu se mai poate ocupa de această problemă fără a risca o criză. "Dezertarea în masă a început și va crește, și cu cât sunt mai mulți dezertori, cu atât este mai greu de pedepsit fapta", a scris Makarova.

"Te duci în armată să lupți pentru libertate și descoperi de fapt că ești lipsit de libertate pentru o perioadă nedeterminată. Nu știi când se va termina", a explicat în aprilie pentru El Pais un dezertor ucrainean, sub protecţia anonimatului pentru a nu fi arestat. Este același lucru scris de Babii în mesajul său de adio: "Cer schimbări pentru a transforma armata dintr-o instituție care este la fel ca o închisoare într-una care apără corect statul într-un război de lungă durată". Igor Luțenko îi dă dreptate: "Armata nu trebuie să mai fie o închisoare pentru eroi".

Luțenko a explicat de ce este situaţia extrem de complexă. Civilii care servesc în armată de la începutul războiului, deci de mai bine de doi ani, vor să se întoarcă la viața lor, dar practic nimeni nu mai vrea să se înroleze astăzi, iar cei care o fac ajung la unitățile lor demotivați de perspectivele slabe că vor avea succes pe câmpul de luptă. 

De ce sunt supăraţi soldaţii ucraineni cu experienţă

Tulburările din armata ucraineană au luat amploare în aprilie 2024, când a fost adoptată noua lege a mobilizării. Atunci sute de mii de luptători care s-au oferit voluntari în 2022 se așteptau ca legea să le dea voie să se întoarcă acasă după trei ani de serviciu, adică în 2025, dar atât guvernul, cât și Statul Major au exclus demobilizarea pentru că țara nu își poate permite să piardă soldați în general, darămite, pe cei experimentați.

Un ofițer dintr-o brigadă care luptă pe frontul din Zaporojie şi care a primit în această vară permisiunea de a-și vizita familia în străinătate, a explicat în septembrie pentru El Pais că, atunci când a trecut granița, vameșii ucraineni i-au spus că presupun că nu se va mai întoarce. A făcut-o, dar a dat exemplul său pentru a arăta penuria de soldați veterani. Doar 5% din soldaţii pe care îi avea batalionul său în vara lui 2022 mai sunt activi astăzi. Restul au fost eliberați din serviciul militar din cauza rănilor sau uciși în acțiune.

Pe lângă epuizare, soldaţii ucraineni se plâng şi de lipsa de pregătire a noilor recruţi sau de lipsa de arme pentru a rezista în faţa ruşilor. O sută de soldați din Brigada 123 a Forțelor de Apărare Teritorială și-au părăsit în masă posturile de pe frontul Donețk, pe 3 octombrie, pentru a protesta faţă de lipsa de pregătire a noilor recruți și, mai ales, a lipsei de muniție şi de resurse pentru a înfrunta inamicul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut cont de această lipsă de motivație atunci când și-a prezentat "planul de victorie" în timpul călătoriilor în Statele Unite și Europa, afirmând că războiul s-ar putea termina în 2025. Rusia nu are doar o populație mai mare ca cea a Ucrainei, dar potrivit presei occidentale, Kremlinul are și metode mai drastice de recrutare și, mai presus de toate, de descurajare a dezertării, existând acuzaţii de execuţii sumare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi văzut în magazine produse cu etichete care indică un gramaj mai mic?
Observator » Ştiri externe » Ucrainenii fug de pe front. Ce a păţit un soldat care a anunţat pe Facebook că dezertează: "Nu mai vreau trei ani în război. Sunt epuizat"