Petrolier britanic capturat de trupele iraniene, în Strâmtoarea Ormuz
Un petrolier britanic a fost capturat vineri de Gardienii Revoluției din Iran, în Strâmtoarea Ormuz. Un al doilea petrolier a fost, de asemenea, reținut, dar temporar și a fost lăsat să continue drumul. Incidentele au provocat indignare la Londra.
Un petrolier britanic a fost capturat vineri de Gardienii Revoluției din Iran, în Strâmtoarea Ormuz. Un al doilea petrolier a fost, de asemenea, reținut, dar temporar și a fost lăsat să continue drumul. Incidentele au provocat indignare la Londra. Ministrul de Externe britanic a calificat drept inacceptabile acțiunile iraniene și a avertizat că vor fi consecințe.
Petrolierul britanic Stena Impero se îndrepta către Arabia Saudită și a fost interceptat de trupele navale iraniene ale Gardienilor Revoluției în Strâmtoarea Ormuz.
Cum au motivat iranienii capturarea petrolierului
Compania proprietară spune că nava cu 23 de marinari era în apele internaționale când o ambarcațiune și un elicopter s-au apropiat.
Gardienii Revoluției au confirmat capturarea petrolierului britanic. Potrivit BBC, ei au invocat încălcarea a trei reguli: oprirea GPS-ului, îndreptarea către ieșirea din Strâmtoarea Ormuz mai degrabă decât către intrare și ignorarea avertismentelor.
Al doilea petrolier reținut
În plină criză provocată de capturarea vasului Stena Impero, au apărut informații că un alt petrolier britanic, dar aflat sub pavilion liberian, a fost reținut de iranieni, tot în Strâmtoarea Ormuz.
Vasul Mesdar a fost notificat doar de regulile maritime și lăsat ulterior să își continue drumul.
Reacția Marii Britanii
Ministerul de Externe al Marii Britanii a reacționat imediat după incidente.
Ministrul de Externe Jeremy Hunt a declarat ulterior că este ”extrem de îngrijorat” de capturarea a două petroliere și a calificat acțiunile iranienilor drept ”inacceptabile”. Ulerior, Jeremy Hunt a transmis un avertisment ferm Iranului.
”Suntem absolut convinși că, dacă această situație nu e rezolvată rapid, vor fi consecințe serioase. Nu urmărim opțiuni militare, căutăm o soluție diplomatică pentru a rezolva această situație, dar transmitem foarte clar că trebuie rezolvată”, a spus ministrul.
Cobra, comitetul pentru situații de urgență al Guvernului britanic, de asemenea, a anunțat o întrunire imediată, pentru a discuta criza provocată de incidentele din Golful Persic.
Marinarii nu sunt britanici
Petrolierul Stena Impero avea la bord 23 de marinari. Potrivit Sky News, niciunul dintre cei aflați la bord nu este de cetățenie britanică, însă naționalitatea lor nu a fost precizată. Ei nu au fost răniți în timpul operațiunii iranienilor.
Și pe celălalt petrolier, Mesdar, marinarii nu erau britanici, dar nici în acest caz nu le-a fost precizată naționalitatea.
Criză izbucnită de 2 săptămâni
Tensiunile între Iran și Marea Britanie au fost escaladate luna aceasta, când un petrolier iranian a fost reținut în Gibraltar pe 4 iulie, de către trupele britanice, sub suspiciunea că încalcă embargoul Uniunii Europene, îndreptându-se spre Siria pentru a livra petrol. Drept răspuns, iranienii au amenințat la rândul lor că vor confisca vase britanice.
Pe 9 iulie, Marea Britanie a ridicat nivelul de alertă la critic pentru navele britanice care ajung în apele iraniene din Golful Persic. O zi mai târziu, pe 10 iulie, britanicii spun că iranienii au încercat să captureze un petrolier, dar au fost împiedicați de Marina Regală. Iranienii au negat incidentul.
- Acest articol a fost actualizat -
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰