Antena Meniu Search
x

Phenianul a tras cel puțin zece rachete, dintre care una a căzut, pentru prima dată, "în apropierea apelor sud-coreene"

Coreea de Nord a lansat, miercuri, cel puţin zece rachete de pe coastele sale de est şi de vest, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale din Coreea de Sud. Una dintre ele a căzut, prima dată, în apropierea apelor teritoriale ale Coreei de Sud, relatează CNN.

de Redactia Observator

la 02.11.2022, 08:47

Coreea de Nord a tras cel puțin zece rachete balistice, dintre care una a căzut, pentru prima dată, "în apropierea apelor sud-coreene" - Profimedia

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat miercuri că testul nord-coreean a fost un "act efectiv de invadare teritorială".

Rachetele au fost lansate în apele "din apropierea liniei de demarcaţie a Nordului, la o distanţă corespunzătoare zonei în care a lovit racheta nord-coreeană", a precizat armata sud-coreeană, adăugând că această acţiune arată că Seulul va răspunde "cu severitate la orice provocare". Avalanşa de teste cu rachete a declanşat o alertă de raid aerian în insula Ulleungdo din Coreea de Sud, situată la aproximativ 120 de kilometri (75 de mile) la est de Peninsula Coreeană. 

Statul Major Întrunit (JCS) a tranamis că o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune a căzut în apele internaţionale la 167 de kilometri (104 mile) la nord-vest de insulă. Este cea de-a 29-a lansare a Coreei de Nord din acest an, potrivit unei numărători CNN, şi vine după ce Statele Unite şi Coreea de Sud au început marţi exerciţiile militare programate anterior, numite "Vigilant Storm". Manevrele implică 240 de aeronave şi "mii de membri ai serviciilor" din ambele ţări, potrivit Departamentului american al Apărării. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, urmează să se întâlnească joi, la Pentagon, cu omologul său sud-coreean Lee Jong-sup. Experţii au declarat anterior că liderul nord-coreean Kim Jong Un ar putea trimite un mesaj prin prezentarea deliberată a arsenalului naţiunii într-o perioadă de conflict global accentuat. 

Phenianul ar putea să se pregătească pentru un test nuclear

Pe acelaşi subiect

Luna trecută, presa de stat nord-coreeană a rupt şase luni de tăcere cu privire la seria de teste cu rachete din acest an, susţinând că acestea au fost menite să demonstreze disponibilitatea Phenianului de a lansa focoase nucleare tactice asupra unor potenţiale ţinte din Sud. Ultimele teste au avut loc, de asemenea, după ce şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU a avertizat săptămâna trecută că Phenianul ar putea să se pregătească pentru un test nuclear.

"Urmărim acest lucru foarte, foarte atent. Sperăm că nu se va întâmpla, dar indicaţiile merg, din păcate, în altă direcţie", a declarat joia trecută şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, potrivit News.ro

Miercuri, premierul japonez Fumio Kishida a declarat reporterilor că Coreea de Nord lansează rachete la o "frecvenţă fără precedent". De asemenea, Kishida a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate Naţională cât mai curând posibil din cauza tensiunilor în creştere din Peninsula Coreeană.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Phenianul a tras cel puțin zece rachete, dintre care una a căzut, pentru prima dată, "în apropierea apelor sud-coreene"