Piedică neaşteptată în lupta cu încălzirea globală: oamenii nu mănâncă suficienţi cartofi prăjiţi
Lupta pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon a scos la iveală o piedică total neaşteptată: lumea nu consumă suficienţi cartofi prăjiţi. E concluzia la care a ajuns grupul danez A.P. Moller Maersk A/S.
Maersk este cea mai mare companie de transport maritim din lume şi spune că ar folosi biocombustibil pentru a-şi propulsa navele, dar nu există suficient ulei de gătit folosit din care să fie fabricat biocombustibilul. "Biocombustibilul este produs pe bază de ulei de gătit folosit, dar problema este că lumea nu consumă suficienţi cartofi prăjiţi. Nu putem continua să ne extindem. Dacă ritmul nostru de creştere va continua, vom epuiza uleiul de gătit folosit într-un an sau doi", a declarat directorul general Soren Skou, potrivit Bloomberg.
Maersk deţine o flotă formată din peste 700 de nave, care consumă anual aproximativ 12 milioane de tone de motorină. Echivalentul întregii cantităţi de petrol produsă la nivel mondial într-o singură zi. Compania daneză promite că îşi va reduce emisiile de CO2 la zero, până în 2050. Pe de altă parte, ulei de gătit deja folosit este mai scump decât uleiul de gătit nou, tocmai pentru că există o cerere uriaşă în vederea creării de biocombustibil.
Maersk a făcut un prim pas către reducerea emisiilor de CO2 şi şi-a comandat prima navă din lume care nu va emite dioxid de carbon. Nava ar urma să ajungă în flota grupului danez la mijlocul anului 2023 şi va fi echipată cu tehnologie mixtă: va putea funcţiona şi pe bază de metanol verde, dar şi cu motorină, cu un conţinut redus de sulf.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰