Plângere împotriva vaccinării obligatorii, respinsă de un judecător din SUA. Asistentă medicală: "Forțează angajații să fie cobai"
Un judecător federal din Statele Unite a respins o plângere înaintată de 117 angajați ai unui spital de elită din Houston, care au contestat decizia de vaccinare obligatorie luată de conducerea unității medicale. Hotărârea este una importantă pentru că ar putea avea implicații în bătăliile din justiție cu privire la mandatele de imunizare.
- Obligativitatea vaccinării forțează "angajații să fie porci de Guinea ca o condiție pentru a fi angajați", se arată în plângere
Lanțul de spitale Houston Methodist a fost printre primele din SUA care au cerut vaccinarea obligatorie a întregului personal medical, în pandemia ce a făcut aproximativ 600.000 de morți doar pe teritoriul amerian. Mai bine de 99% dintre cei 26.000 de angajați au acceptat imunizarea, însă peste 170 au refuzat și, prin urmare, conducerea a decis suspendarea lor din funcții.
Potrivit Washington Post, printre ei se numără și Jennifer Bridges, o asistentă medicală care a devenit reclamanta principală în procesul împotriva deciziei de vaccinare obligatorie. În plângere, depusă luna trecută, se argumentează că mandatul de vaccinare este ilegal și forțează "angajații să fie cobai ca o condiție pentru a fi angajați". Însă judecătorul Lynn N. Hughes a respins această linie de argumentație, motivând că opinia potrivit căreia vaccinurile sunt experimentale și periculoase "este falsă și de asemenea irelevantă". Acesta a motivat că cerința conducerii spitalului nu încalcă legea statală sau federală și nici politice publice. Judecătorul a avut o problemă și cu compararea mandatului de vaccinare cu experimentele medicale din timpul Holocaustului, o comparație pe care a catalogat-o ca fiind drept reprobabilă.
De ce a fost respinsă plângerea împotriva vaccinării obligatorii
"Methodist încearcă să își facă treaba de a salva vieți fără a le da virusul Covid-19. Este o alegere de a ține personalul medical, pacienți și familiile lor în siguranță. Jennifer Bridges poate alege liberă să accepte sau să refuze vaccinul. Cu toate acestea, dacă refuză va trebui pur și simplu să lucreze în altă parte", a considerat judecătorul.
Respingerea plângerii pare a fi printre prima, într-o chestiune ce a stârnit dezbateri în societatea americană, pe măsură ce economia se redeschide și tot mai multe persoane se reîntorc la școală sau la serviciu. Experții în Drept se așteaptă la noi litigii pe măsură ce companii, spitale sau universități vor cere vaccinarea obligatorie, scrie Washington Post. "Este un alt pas în a demonstra legalitatea acestor mandate, în special într-o criză sanitară ca aceasta. Nu sunt prea multe pe care poți să te bazezi pentru a argumenta că mandatele ar trebui să fie ilegale", consideră Valerie Gutmann Koch, director la Institutul de Drept și Politici în Sănătate de la Universitatea Houston.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰