Planul armatei SUA vs China şi Rusia. Trimite avioane vechi A-10 în Orientul Mijlociu şi mută avioane moderne în Europa şi Asia
Publicaţia americană The Wall Street Journal dezvăluie că armata americană va trimite avioane de atac vechi în Orientul Mijlociu și va muta avioanele noi în Asia și Europa. Pentagonul încearcă se evite un deficit în Orientul Mijlociu pe măsură ce competiţia cu China și Rusia se măreşte, scrie WSJ
Statele Unite vor desfăşura avioane de atac vechi A-10 în Orientul Mijlociu, în timp ce avioane de luptă mai avansate vor fi trimise în zona Pacificului şi în Europa, dezvăluie cotidianulThe Wall Street Journal (WSJ). Măsura se încadrează în eforturile de a trimite mai multe avioane moderne în Pacific şi Europa pentru a descuraja China şi Rusia.
Desfăşurarea avioanelor A-10, programată să aibă loc în aprilie, face parte dintr-un plan mai larg ce prevede de asemenea menţinerea unor forţe navale şi terestre modeste în regiunea Orientului Mijlociu, adaugă WSJ, citând oficiali americani.
Chiar dacă trupele americane au părăsit Afganistanul, armata americană îi ajută în continuare pe partenerii irakieni și sirieni să lupte împotriva militanților Statului Islamic. Potrivit armatei americane aproape 700 de militanţi ISIS au fost uciși anul trecut. Forțele americane încearcă, de asemenea, să descurajeze atacurile repetate ale milițiilor susținute de Iran. Avioanele americane împart cerul de deasupra Siriei cu avioanele de luptă rusești pe care oficialii americani le-au descris ca fiind din ce în ce mai agresive.
Comandamentul Central al SUA, care supraveghează operațiunile din Orientul Mijlociu, a stabilit că trebuie să păstreze în regiune două escadroane şi jumătate de avioane de luptă, potrivit unui înalt oficial din Apărare. Dar susţine că nu există suficiente avioane de luptă pentru acest obiectiv, aşa că Forțele Aeriene au propus trimiterea de avioane A-10, poreclite şi Warthog, capabile să distrugă tancuri. Conform noului plan, o escadrilă de A-10 va fi mutată în regiune împreună cu două escadrile de F-15E și F-16. Escadrilele desfășurate în regiune numără de obicei aproximativ 12 avioane.
- Americanii consideră "ofensator" gestul ruşilor de a-l premia pe pilotul "complet idiot" care le-a doborât drona:...
- Beijingul susţine că o navă de război americană a SUA ar fi intrat în Marea Chinei de Sud: "Vom proteja cu...
- Putin nu a obținut tot ce și-a dorit de la aliatul său chinez. Vizita lui Xi Jinping s-a încheiat cu "o...
Resurse mai reduse pentru americani în Orientul Mijlociu
Planul i-a uimit pe unii oficiali din cercurile de apărare deoarece Forțele Aeriene Americane au făcut eforturi să elimine treptat avioane vechi A-10 pentru a elibera fonduri pentru alte programe. Unele voci critice susţin că A-10, avioane vechi de patru decenii, sunt prea vulnerabile și prea lente pentru a face față Chinei, dar ar fi încă utile în Orientul Mijlociu, împotriva milițiilor slab înarmate sau a ambarcațiunilor iraniene, iar asta ar permite Pentagonului să mute avioane multirol moderne în Pacific și Europa.
Desfășurările Forțelor Aeriene fac parte dintr-un plan clasificat, mai cuprinzător, care ar mai prevedea şi două-trei nave staţionate în Orientul Mijlociu, dar nu şi un portavion. În plus, SUA vor păstra două batalioane antirachetă Patriot în Orientul Mijlociu. Un batalion este format din patru baterii Patriot iar fiecare dintre acestea poate avea până la opt lansatoare.
SUA vor continua să păstreze aproximativ 2.500 de militari în Irak și aproximativ 900 de militari în Siria pentru a-i ajuta pe partenerii locali să lupte împotriva militanților ISIS. În total, peste 30.000 de militari americani vor rămâne în regiune. Unii ofițeri americani pensionaţi sunt îngrijorați că aceste forţe sunt insuficiente pentru a face față amenințărilor complexe din Orientul Mijlociu. Unii oficiali au propus anul trecut reduceri mai mari ale desfășurărilor navale și antirachetă Patriot în Orientul Mijlociu, pentru a muta forțele în altă parte.
Comandamentul Central a încercat să compenseze prezenţa zilnică redusă prin desfășurarea de drone aeriene și maritime și prin colaborarea cu parteneri regionali. Forțele americane și israeliene au desfășurat un exercițiu major în ianuarie, care a implicat peste 140 de avioane. Scopul a fost să demonstreze capacitatea SUA de a transfera rapid forțe în regiune în caz de criză.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰