Video Summit la Kiev. Liderii europeni pregătesc cu Zelenski marele plan de pace, în 10 puncte
Istoria s-a scris azi la Kiev printre alarme de atac aerian! Liderii europeni s-au întâlnit cu preşedintele Zelenski, într-un summit fără precedent. Tema principală: aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Ucraina n-a obţinut promisiunea aderării rapide, dar va primi ajutor militar. O echipă Observator a filmat în culisele summitului, dar şi printre oamenii obişnuiţi a căror soartă a fost decisă la nivel înalt.
"Ziua 345 de război. Toţi ochii sunt azi pe Ucraina: este primul summit UE ţinut la Kiev de la începutul invaziei şi de altfel primul organizat vreodată într-o zonă activă de conflict. În aer pluteşte pericolul unui atac. Am simţit în mod direct de pe parcursul zilei", transmite Sonia Simionov, reporter Observator.
"Este alarmă aeriană în acest moment şi trebuie să mergem foarte repede la buncăr! Este alarmă de atac aerian. Există nişte alerte, au început sirenele în tot Kievul. În hotel ne-au spus să coborâm pe scări, să nu luăm liftul. Şi să ajungem la cel mai apropiat buncăr. Am luat efectiv ce aveam pe noi. Procedura legii marţiale spune că în 30 de secunde trebuie să fii jos", povesteşte Sonia Simionov, reporter Observator.
"Sună alarma în Kiev şi absolut toată lumea se comportă perfect normal! Pericolul a devenit o parte normală a vieţii în Kiev. Aşa a început întâlnirea la nivel înalt - printre alarme." "Alarma a venit cu aproximativ o oră şi jumătate înainte de începerea formalităţilor de la summit, dar s-a oprit după un minut şi jumătate, aproximativ. Iar acum ne îndreptăm spre summit", transmite Sonia Simionov, reporter Observator.
Prima zi a summitului UE-Ucraina
- Sonia Simionov, corespondență din Kiev. Mesajul subliminal de la summit: "Ucraina, flancată de Europa". Când vor...
- Germania a aprobat trimiterea tancurilor Leopard 1 în Ucraina. Cât va plăti Kievul pentru 88 de tancuri
- Ucrainenii îi compară pe mercenarii Wagner cu "zombie". Cum decurg bătăliile din Bahmut: "Mitraliorul a...
"Informaţiile despre locul în care se desfăşoară întâlnirile la nivel înalt le-am aflat în ultimul moment din motive de securitate.preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene si Ursula von der Leyen sunt doar doua nume grele ale diplomaţiei europene care au stat faţă în faţă cu preşedintele Zelenski", explică Sonia Simionov, reporter Observator.
"În foarte scurt timp vor începe declaraţiile, sala e plină de jurnaliști, un singur reprezentant din fiecare țară. Nu avem telefoane asupra noastră. nu avem internet, nu avem voie să facem transmisiuni live", explică Sonia Simionov, reporter Observator.
Miza reuniunii este uriaşă. Ucraina îşi doreşte o aderare pe repede-înainte la Uniunea Europeană, lucru fără precedent în istoria blocului comunitar. O idee susţinută doar de Polonia şi statele baltice. România pune o condiţie: ca Republica Moldova să primească acelaşi tratament. În schimb, marile puteri precum Germania sau Franţa sunt mai rezervate.
Ucraina speră ca negocierile de aderare să înceapă în 2023
"Scopul este să începem negocierile în acest an. Iar aceasta nu este doar o intenţie, ci un scop major", a descoperit Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei:
"Atât Ucraina cât şi UE au acelaşi scop: de a pune capăt acestui război, bazându-ne pe respect pentru suveranitatea Ucrainei şi integritatea sa teritorială. De aceea susţinem încercările pacifiste ale Ucrainei şi Lucrăm activ cu Ucraina la planul de pace în 10 puncte şi sprijinim ideea formării unui Forum de Pace care să lanseze acest plan. De asemenea, lucrăm să includem Ucraina în zona UE cât de curând posibil. Acesta este un alt pas concret pentru a aduce Ucraina şi UE mai aproape", a adăugat Charles Michael, preşedintele Consiliului European.
Dacă aderarea este deocamdată un vis îndepărtat, Ucraina a obţinut totuşi lucruri concrete în urma acestui summit. Uniunea Europeană va antrena încă 15.000 de soldați și oferă 500 de milioane de euro pentru achiziția de armament. Plus alte sute de milioane ajutor umanitar. Liderii europeni promit al zecelea set de sancţiuni la adresa Rusiei, inclusiv pentru exporturile de diamante ruseşti.
"Am discutat la acest summit şi cum să facem Rusia să plătească pentru distrugerile brutale pe care le provoacă", a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.
UE va oferi 25 de milioane de euro suplimentari şi pentru a sprijini Ucraina în procesul de deminare a teritoriului a promis şeful diplomaţiei europene de lângă un câmp minat de ruşi.
"Din nefericire, Ucraina este una dintre cele mai contaminate ţări din Europa de orice fel de artefacte militare, iar aceşti oameni fac o treabă uriaşă pentru a curăţa pământul şi ca să îl facă sigur."
A fost un summit încărcat de simboluri. Codul vestimentar - obligatoriu astăzi la Kiev - a transmis un mesaj. Liderii europeni ar fi primit instrucţiuni să se limiteze la costumul obişnuit de lucru, şi să nu poarte haine kaki - o culoare rezervată preşedintelui Zelenski. De la începutul războiului, liderul ucrainean se îmbracă aproape exclusiv în culoarea militară. Astăzi, a optat pentru negru.
Dincolo de calea diplomatică, războiul continuă pe front cu atacuri puternice. În conflict, au murit până acum peste 7.000 de civili, dintre care 438 de copii. În acest moment, sunt mai bine de opt milioane de refugiaţi ucraineni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰