Antena Meniu Search
x

Video Planul pe 8 ani prin care Europa vrea să dea cea mai grea lovitură Rusiei

Opt ani pentru a scăpa Europa de dependenţa de gazul rusesc. Este planul ambiţios al Comisiei Europene, care încearcă să găsească surse alternative. Se va importa din alte ţări iar în paralel se va dezvolta producerea de energie verde. Până la atingerea obiectivului, preţul pe care îl plătim pentru energia pe care o consumăm creşte de la o zi la alta.

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 20:35

Vezi și

Uniunea Europeană este hotărâtă să câştige războiul energetic cu Rusia, dar nu poate face asta de pe o zi pe alta. Importă 90% din consumul său de gaze, iar aproximativ 45% vine din Rusia. Planul este să scape de această dependenţă până în 2030.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisei Europene:În loc să continuăm să finanţăm importul de combustibili fosili şi pe oligarhii ruşi, energia regenerabilă crează noi locuri de muncă în Europa, ne face independenţi, e mai puţin costisitoare şi mai de încredere decât o piaţă a gazului volatilă”.

Creştere fără precedent a preţurilor la energie, după ce Rusia a invadat Ucraina

Este acum ori niciodată pentru Europa şi asta pentru că invadarea Ucrainei de către Rusia a agravat situaţia securităţii aprovizionării şi a generat o creştere fără precedent a preţurilor la energie. Pentru cât mai e din această iarnă, Europa dispune de cantităţi suficiente de gaze, dar, pentru anul viitor, rezervele trebuie refăcute până la 1 octombrie. Populaţia va simţi pe propria piele încercarea de a ne rupe energetic de Rusia.

Pe acelaşi subiect

Mihnea Cătuţi, expert în energie: ”Pentru a reduce consumul pe termen scurt, în principal Comisia Europeană propune schimbări mici de comportament pentru iarna următoare, şi aici ne referim la reduceri mici de temperatură în locuinţe undeva la 1 grad Celsius, de instalare un pic mai rapidă a unor panouri fotovoltaice şi a unor pompe de căldură în unele case pentru a reduce din acel necesar de gaz pentru iarna următoare”.

UE încurajează producția și importurile de biometan și hidrogen

O altă soluţie, statele europene trebuie să îşi diversifice rapid sursele de import de la furnizori din afara Rusiei, cum ar fi Norvegia, Algeria, Azerbaidjan, dar şi creşterea producției și importurilor de biometan și hidrogen.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisei Europene: ”Până la sfârşitul acestui an, 25% din producţia de energie a Europei poate proveni din energia solară”.

Rusia primeşte aproape 300 de milioane de dolari pe zi din exportul de petrol în Europa. Ar fi urmat să câştige şi mai mult dacă gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania ar fi fost pus în funcţiune anul acesta. Conducta a devenit istorie după ce Vladimir Putin a ordinat invazia Ucrainei.

Pe plan energetic, regimul de la Kremlin a mai primit o lovitură ieri, când Statele Unite au anunţat că interzic importul de petrol şi gaze din Rusia. Iar Washingtonul îi mai pregăteşte ceva lui Vladimir Putin. Administraţia Biden negociază dezgheţarea relaţiilor cu Venezuela, aliat al Rusiei şi unul dintre cei mai mari producători de ţiţei din lume.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Planul pe 8 ani prin care Europa vrea să dea cea mai grea lovitură Rusiei