Politicienii democrați au fugit în masă din Texas pentru a-i împiedica pe republicani să adopte o lege

De Redactia Observator.
Publicat: 13.07.2021, 18:21.
Actualizat: 13.07.2021, 18:29

Politicienii democrați din Texas au părăsit statul în masă pentru a-i împiedica pe republicani să adopte o lege care impune mai multe restricții la vot.

Măsura va paraliza temporar Camera Reprezentanților din Texas, care cere ca cel puțin două treimi din cei 150 de membri să fie prezenți la vot, relatează BBC. Cel puțin 50 de democrați din Cameră s-au îmbarcat luni în două avioane private pe ruta Austin - Washington DC.

S-a ajuns aici pe fondul unui val de restricții cu privire la procesul electoral în statele conduse de republicani. Republicanii susțin că măsurile sunt esențiale pentru securitatea alegerilor, dar democrații le consideră un atac asupra dreptului la vot. Proiectul de lege din Texas interzice secțiile de votare de 24 de ore (votare de tip drive-through) și extinde autoritatea supraveghetorilor partizani. Un prim vot este planificat la sfârșitul acestei săptămâni.

Democrații din Camera Reprezentanților au decolat luni după-amiază iar la aterizare au ținut o conferință de presă. Când au aterizat în Washington DC, democrații au spus că nu se vor întoarce până când sesiunea specială de 30 de zile nu se va încheia luna viitoare. Potrivit regulilor din Texas, politicienii absenți pot fi arestați și aduși cu forța în Camera Reprezentanților. Dar autoritatea responsabilă nu are jurisdicție în afara Texasului. Ca răspuns la exod, președintele Camerei Reprezentanților din Texas, Dade Phelan, un republican, a declarat că va folosi „fiecare resursă disponibilă” pentru a asigura un cvorum.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și: