Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Polonezii construiesc o bază cu elicoptere de luptă la graniţa cu Ucraina. De ce nu au doborât racheta ruşilor duminică

Război în Ucraina. Polonia va construi o bază aeriană cu elicoptere de luptă, în apropierea frontierei cu Ucraina. Duminică, armata poloneză a alertat că o rachetă de croazieră rusească lansată împotriva unei ţinte din vestul Ucrainei a încălcat spaţiul aerian polonez preţ de aproximativ 40 de secunde, subliniind că proiectilul a fost observat de radarele militare pe toată durata zborului.

de Redactia Observator

la 27.03.2024 , 13:06

Polonezii construiesc o bază cu elicoptere de luptă la graniţa cu Ucraina. De ce nu au doborât racheta ruşilor duminică Polonezii construiesc o bază cu elicoptere de luptă la graniţa cu Ucraina. De ce nu au doborât racheta ruşilor duminică - Profimedia

Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat luni construirea unei baze de elicoptere de luptă la circa 70 de kilometri de frontiera Poloniei cu Ucraina şi Belarus. Într-o conferinţă de presă la Lswidnik, la câţiva kilometri de oraşul Lublin (est), ministrul polonez a explicat că pe cele aproape 100 de hectare pe care le va ocupa noua bază vor fi instalate elicoptere de luptă ale armatei, cum ar fi cele 96 de elicoptere AH-64 Apache.

Achiziţia acestor elicoptere a fost convenită recent în timpul unei vizite oficiale la Washington a preşedintelui polonez Andrzej Duda şi a primului ministru Donald Tusk. Prezent la un eveniment la Varşovia, preşedintele Duda a comentat ştirea şi a spus că îi oferă "o mare satisfacţie să vadă că modernizarea şi consolidarea armatei poloneze se realizează indiferent de culoarea politică şi cu asumarea întregii responsabilităţi pentru securitatea Poloniei".

Modelul de elicoptere Apache pe care îl va primi armata poloneză este unul dintre cele mai bine echipate şi include sisteme de identificare şi urmărire a ţintelor, senzori de vedere pe timp de noapte pentru piloţi şi dispozitive antirachetă. Contractul semnat cu Washington include şi achiziţionarea a 1.844 de rachete Hellfire de atac la sol, 508 de rachete aer-aer Stinger şi a peste 7.000 de cartuşe de muniţie pentru mitraliere.

Articolul continuă după reclamă

Polonia a întreprins un plan ambiţios de a-şi consolida forţele armate, cu scopul de a dubla numărul de soldaţi profesionişti pentru a ajunge la 300.000 şi de a consolida cheltuielile pentru apărare la peste 4% din PIB. Odată cu achiziţionarea de avioane de luptă moderne precum F-35 şi echipamentul a peste 1.000 de tancuri de luptă, Polonia şi-a direcţionat o mare parte din investiţiile sale în apărare către formarea unui scut de apărare antiaeriană şi antirachetă numit Wisla, format din mai multe componente precum Patriot.

Pe acelaşi subiect

O rachetă de croazieră rusă a încălcat spaţiul aerian al Poloniei

O rachetă de croazieră lansată de Rusia împotriva unor ţinte din vestul Ucrainei a încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian al Poloniei, a anunţat duminică armata poloneză. Timp de circa 40 de secunde, "una dintre rachetele de croazieră lansate în cursul nopţii de aviaţia (...) Federaţiei Ruse a încălcat spaţiul aerian polonez", a declarat comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

"Obiectul a pătruns în spaţiul aerian polonez în apropierea satului Oserdow (est) şi a rămas acolo timp de 39 de secunde", a precizat sursa citată, subliniind că racheta a fost observată de radarele militare pe toată durata zborului. "Armata poloneză monitorizează constant situaţia de pe teritoriul ucrainean şi rămâne permanent în stare de alertă pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez", a precizat armata.

În urma acestui incident, "au fost activate toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spaţiului aerian polonez. Aviaţia poloneză şi aliată, printre altele, a fost activată", a mai spus în comunicatul său comandamentul operaţional al forţelor armate.

De ce nu a doborât Polonia rachetea rusească 

Comandamentul Operațional al Forțelor Armate din Polonia a explicat ulterior pentru presa poloneză de ce nu a doborât racheta rusească

"Decizia (de a nu doborî racheta) s-a bazat pe informații de la sistemele noastre radar. Evaluarea traiectoriei, vitezei și altitudinii rachetei a indicat că va părăsi spațiul nostru aerian", a spus Generalul-locotenent Jacek Goryszewski.

El a menționat, de asemenea, că încercarea de a doborî racheta ar reprezenta un risc mai mare pentru localnici

"Racheta cântărește peste două tone, 400 de kilograme fiind doar focosul. După ce era doborâtă, resturile rachetei urmau să cădea pe teritoriul nostru. Aici ar fi ajuns și rămășițele interceptorului folosit pentru doborârea rachetei", a mai explicat el. 

Ambasadorul Rusiei în Polonia refuză să dea explicații

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreiev, a ignorat luni convocarea oficială la Ministerul de Externe polonez în urma încălcării spaţiului aerian al Poloniei de către o rachetă rusească, apreciind că este "absurd" să se discute despre acest subiect în lipsă de "probe", potrivit France Presse.

"Serghei Andreiev nu s-a prezentat astăzi la sediul Ministerului Afacerilor de Externe pentru a prezenta explicaţii cu privire la incidentul cu racheta de croaziera rusă care a încălcat spaţiul aerian polonez în 24 martie", a anunţat luni Pawel Wronski, purtătorul de cuvânt al MAE de la Varşovia.

"Ne întrebăm dacă ambasadorul urmează (astfel) instrucţiunile Ministerului de Externe de la Moscova şi dacă este el în măsură să reprezinte corect interesele Federaţiei Ruse la Varşovia", a declarat Wronski, care a afirmat că nota diplomatică prin care se cer respectivele explicaţii "va fi transmisă MAE rus pe o altă cale". Întrebat despre motivele absenţei sale, Andreiev a declarat pentru agenţia oficială rusă RIA Novosti că "nu a primit un răspuns clar" la întrebarea sa dacă Polonia "are intenţia să ne furnizeze dovezi privind aceste acuzaţii".

"Am apreciat că este absurd să discutăm despre acest subiect fără a fi prezentate dovezi şi am refuzat să mă duc la Ministerul polonez de Externe", a explicat el. Potrivit lui, Moscova aşteaptă şi astăzi dovezile Poloniei cu privire la "faptul că o presupusă rachetă de croazieră rusă a intrat în spaţiul aerian polonez la 29 decembrie anul trecut".

Polonia semnalase în decembrie că o rachetă rusă a intrat în spaţiul său aerian înainte de a-l părăsi câteva minute mai târziu, îndreptându-se spre Ucraina. Cu un an înainte, în decembrie 2022, o altă rachetă de croazieră rusă Kh-55, capabilă să transporte ogive nucleare, a căzut în Polonia, dar resturile sale au fost descoperite abia în aprilie 2023 de către un localnic într-o pădure din apropiere de Bydgoszcz, în nord, la aproximativ 500 km de frontiera estică a acestei ţări membre NATO. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Polonezii construiesc o bază cu elicoptere de luptă la graniţa cu Ucraina. De ce nu au doborât racheta ruşilor duminică