Antena Meniu Search
x

Premierul polonez avertizează: Mercenarii Wagner din Belarus s-ar putea da drept migranți pentru a destabiliza o ţară din UE

Un grup de o sută de soldați din gruparea rusă Wagner s-a apropiat de orașul belarus Grodno, în apropiere de granița cu Polonia, a declarat sâmbătă premierul polonez Mateusz Morawiecki, citat de Reuters.

de Redactia Observator

la 29.07.2023, 17:32

Premierul polonez avertizează: Mercenarii Wagner din Belarus s-ar putea da drept migranți pentru a destabiliza o ţară din UE
Premierul polonez avertizează: Mercenarii Wagner din Belarus s-ar putea da drept migranți pentru a destabiliza o ţară din UE - Profimedia Images

Polonia, fostă membră a Pactului de la Varșovia, care este membru cu drepturi depline al alianței militare NATO, este îngrijorată de posibila propagare a războiului pe teritoriul său încă de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

La începutul acestei luni, Polonia a început să mute peste 1.000 de soldați în estul țării, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că prezența luptătorilor Wagner în Belarus ar putea duce la creșterea tensiunii la graniță.

„Situația devine din ce în ce mai periculoasă ... Cel mai probabil ei (personalul Wagner) vor fi deghizați în polițiști de frontieră din Belarus și vor ajuta migranții ilegali să ajungă pe teritoriul polonez și să destabilizeze Polonia”, a declarat Morawiecki la o conferință de presă la Gliwice, în vestul Poloniei.

„Cel mai probabil vor încerca să intre în Polonia pretinzând că sunt migranți ilegali, iar acest lucru reprezintă o amenințare suplimentară”, a mai spus Morawiecki.

Pe acelaşi subiect

Avertismentul premierului polonez

Cu toate acestea, el nu a precizat sursa informațiilor sale despre mișcările lui Wagner, iar Anton Motolko, fondatorul proiectului Hajun, un proiect de opoziție din Belarus care monitorizează activitatea militară din țară, a declarat pentru Reuters că grupul pe care îl coordonează nu a văzut nicio dovadă că grupul Wagner s-ar fi apropiat de Grodno.

Orașul are o poziție potențial semnificativă, având în vedere că se află în apropierea Gapului Suwalki, o fâșie de pământ strategică de-a lungul frontierei polono-lituaniene, care separă Belarus, aliatul Rusiei, de enclava rusă Kaliningrad.

La începutul lunii iulie, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a fost prezentat într-un videoclip în care le ura bun venit luptătorilor săi în Belarus, spunându-le că nu vor mai participa deocamdată la războiul din Ucraina, dar ordonându-le să își adune forțele pentru Africa - unde sunt implicați în mai multe conflicte - în timp ce antrenează armata belarusă.

A doua zi, câțiva luptători Wagner au sosit la terenul de antrenament al Brigăzii 38 de asalt aeropurtat din afara orașului Brest, la doar câțiva kilometri de granița cu Polonia.

Mutarea lui Wagner în Belarus a făcut parte dintr-un acord care a pus capăt tentativei de revoltă a grupului, în iunie, când Wagner a preluat controlul unui sediu militar rusesc, a mărșăluit spre Moscova și a amenințat că va duce Rusia într-un război civil, a declarat președintele Vladimir Putin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Premierul polonez avertizează: Mercenarii Wagner din Belarus s-ar putea da drept migranți pentru a destabiliza o ţară din UE