Antena Meniu Search
x

Premierul bulgar Boiko Borisov, declaraţie scandaloasă: "Turiştii români sunt de vină pentru focarele de pestă porcină

Boiko Borisov susţine că turiştii români aflaţi în tranzit, care aruncă gunoaie, sunt de vină pentru focarele de pestă porcină apărute în această ţară. Nu a trecut mult până la reacţia autorităţilor române.

de Redactia Observator

la 04.08.2019, 12:36

Vezi și

Boiko Borisov susţine că turiştii români aflaţi în tranzit, care aruncă gunoaie, sunt de vină pentru focarele de pestă porcină apărute în această ţară. Nu a trecut mult până la reacţia autorităţilor române.

Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat surprinderea şi dezamăgirea pentru o astfel de declaraţie, în condiţiile în care turiştii români aduc o contribuţie importantă economiei bulgare.

Peste 100.000 de porci au fost sacrificaţi în ultimele trei săptămâni în Bulgaria pentru prevenirea răspândirii bolii.

Ministerul Afacerilor Externe a oferit un prim răspuns acuzaţiilor lansate de şeful guvernului bulgar: "Ne exprimăm dezamăgirea faţă de declaraţia prim-ministrului bulgar, Boiko Borisov, despre turişti. Ar trebui să i se reamintească faptul că turiştii români care vizitează Bulgaria, contribuie seminifcativ la PIB-ul Bulgariei."

În acelasi timp, MAE a precizat, în mediul online, că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ANSVSA, va oferi argumente tehnice pentru a răspunde oficialilor bulgari la afirmaţiile nefericite.

Reacţia vine ca urmare a declaraţiilor făcute de şeful guvernului de la Sofia pentru mass-media bulgară în care a acuzat că turiştii români care ajung în Bulgaria sunt principalii responsabili pentru răspândirea pestei porcine africane.

Borisov a subliniat că din cauza lipsei de educaţie, românii aruncă resturile alimentare pe marginea drumurilor şi ignoră coşurile de gunoi.

Premierul de la sud de Dunăre a subliniat că virusul pestei a fost răspândit şi de cele aproximativ 5.700 de autovehicule româneşti care intră în ţară pe Podul Prieteniei.

Anterior, la finalul lunii iulie, şeful autorităţii sanitar veterinare din Bulgaria anunţase că responsabili pentru amploarea virusului pestei porcine africane în Nordul Bulgariei sunt porcii mistreţi din România.

Acuzaţiile au loc în contextul în care fermierii bulgari sunt nemulţumiţi de măsurile luate de autorităţi şi le acuză de incompetenţă cu mai puţin de 3 luni înaintea alegerilor locale.

Prim-ministrul a anunţat că, în 2020, fiecare gospodărie afectată de uciderea porcilor va primi, drept despăgubire imediată, aproximativ 150 euro şi un purcel sănătos.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Premierul bulgar Boiko Borisov, declaraţie scandaloasă: "Turiştii români sunt de vină pentru focarele de pestă porcină