Antena Meniu Search
x

Presa ucraineană laudă autorităţile din România: "Sprijinul românilor merită o mai bună recunoaştere"

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 119, iar majoritatea ţărilor europene s-au implicat pentru a ajuta armata ucraineană să facă faţă agresiunii Rusiei. România a fost una dintre ţările care a ajutat Ucraina încă din prima, iar presa de la Kiev scrie că ţara noastră ar merita mai multă recunoaştere în acest sens.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 22.06.2022, 16:04

Presa ucraineană laudă autorităţile din România: "Sprijinul românilor merită o mai bună recunoaştere"
- Profimedia

Publicaţia Kyiv Post a acordat un amplu material României şi modului în care autorităţile de la Bucureşti au ales să se raporteze la desfăşurarea evenimentelor din Ucraina. "Multe ţări oferă Ucrainei un ajutor considerabil, dar o mare parte din acesta rămâne în afara domeniului public sau se pierde într-o multitudine de ştiri. Una dintre ţările al cărei ajutor important merită atenţia noastră este România, care sprijină şi ajută ucrainenii în toate felurile posibile, încă din primele zile de război. Este una dintre ţările lider în transportul de mărfuri din SUA către Ucraina şi a treia ţară de tranzit ca mărime pentru livrarea de arme şi echipamente. Încă din primele zile de război, preşedintele Klaus Iohannis a asigurat Kievul de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în UE. În cadrul recentei întâlniri de la Kiev cu Volodymyr Zelensky, Iohannis l-a asigurat că România doreşte ca Ucraina să devină candidată la UE în cel mai scurt timp posibil", au scris jurnaliştii de la Kyiv Post.

Ucrainenii laudă şi sprijinul acordat refugiaţilor

Potrivit ucrainenilor, România ar fi demarat o serie de demersuri pentru a livra inclusiv armament din rezervele naţionale. "România deţine câteva zeci de avioane de luptă MiG-21 şi Lancer, plus 15 avioane de vânătoare MiG-29 pe care nu le foloseşte, dar le-ar putea preda Ucrainei. Oficialii guvernamentali români promovează, de asemenea, în mod activ eforturile pentru livrarea Ucrainei М142 HIMARS, fabricate în SUA. Pe lângă muniţie, veste antiglonţ şi căşti, România furnizează Ucrainei combustibil, echipament medical şi dezinfectanţi. Camioane cu ajutoare umanitare ajung, de asemenea, în mod regulat în Ucraina. Încă din primele zile ale invaziei Rusiei, guvernul român şi comunitatea română din Bucovina au trimis arme, produse alimentare şi alte lucruri esenţiale soldaţilor ucraineni care luptă pe linia frontului", mai scriu cei de la Kyiv Post.

Jurnaliştii ucraineni nu au uitat nici de ajutorul oferit refugiaţilor ucraineni care fie au venit în ţara noastră pentru a fugi din calea războiului, fie doar au fost în tranzit către Vestul Europei. "Voluntarii au înfiinţat un punct de ajutor la punctul de trecere a frontierei Porubne, unde refugiaţilor ucraineni li se oferă tot ce au nevoie – de la hrană şi îmbrăcăminte până la transport şi cazare. România a acceptat peste 800.000 de refugiaţi ucraineni care sunt liberi să intre în ţară prin orice puncte oficiale de trecere a frontierei. guvernul român a oferit ucrainenilor transport public gratuit şi servicii medicale, a lansat programe speciale de întreţinere a copiilor şi a extins oportunităţile de angajare pentru ucraineni. Acum, ucrainenii nu trebuie să obţină un permis de muncă separat dacă vor rămâne în ţară mai puţin de nouă luni", a mai scris sursa citată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi reciclat până acum ambalaje prin sistemul garanţie - returnare?

Observator » Stiri externe » Presa ucraineană laudă autorităţile din România: "Sprijinul românilor merită o mai bună recunoaştere"