Preşedintele Chinei, primit cu cele mai mari onoruri la Londra. Cum s-a preegătit Regina Elisabeta a II-a
Preşedintele Chinei a fost primit cu cele mai mari onoruri la Londra, unde a început o vizită de patru zile. Înaltul oaspete de la Beijing a luat cuvântul în Parlament şi a fost plimbat cu trăsura de regina Elisabeta a II-a.
Preşedintele Chinei a fost primit cu cele mai mari onoruri la Londra, unde a început o vizită de patru zile. Înaltul oaspete de la Beijing a luat cuvântul în Parlament şi a fost plimbat cu trăsura de regina Elisabeta a II-a.
Garda regală în ţinută de ceremonie i-a prezentat onorul preşedintelui chinez Xi Jinping, la ceremonia de bun venit în care a fost întâmpinat de regina Elisabeta şi prinţul Philip. A urmat deplasarea cu trăsura aurită, în compania suveranei, onoare rezervată doar oaspeţilor de seamă ai Regatului Unit.
Preşedintele şi cea de-a doua soţie a sa, o soprană celebră în China, sunt găzduiţi la palatul Buckingham în cele patru zile petrecute la Londra. Regina i-a prezentat, cu această ocazie, bogata sa colecţie de opere de artă chinezeşti.
Momentul de vârf din prima zi a vizitei a fost, însă, discursul în Parlament. Liderul de la Beijing a citat proverbe chinezeşti, dar şi replici din Shakespeare pentru a elogia prietenia dintre poporul său şi cel britanic. Pe marile artere ale Londrei, preşedintele Xi a fost ovaţionat atât de localnici cât, mai ales, de chinezi aflaţi în Marea Britanie la studii sau pentru afaceri.
S-au făcut, totuşi, auzite şi vocile unor protestatari, mai ales din rândul exilaţilor tibetani. Xi Jinping nu merită să stea la masă cu regina şi cu David Cameron, aici în Marea Britanie, pentru că nu arată niciun pic de respect pentru drepturile omului. Dar orice urmă de contestare a lipsit, seara, de la grandiosul banchet oferit de regină la palatul Buckingham. Înaintea vizitei, premierul Cameron declara că prezenţa lui Xi la Londra anunţă "o epocă de aur" în relaţiile bilaterale. Mai concret, guvernul britanic speră să încheie acorduri de comerţ şi investiţii cu China în valoare de peste 40 de miliarde de euro. Opoziţia îi cere, însă, lui Cameron să ridice şi problema exporturilor de produse chinezeşti ieftine care duc la dispariţia unor locuri de muncă în Marea Britanie şi alte ţări europene.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰