Antena Meniu Search
x

Donald Trump a revizuit decretul privind imigranții. Documentul este ceva mai puţin sever şi se referă doar la şase ţări

Preşedintele Donald Trump a semnat un nou ordin executiv care suspendă accesul în Statele Unite pentru cetăţenii unor ţări cu majoritate musulmană. Un decret pe aceeaşi temă, emis în luna ianuarie, a stârnit un val de critici şi până la urmă a fost suspendat de justiţie.

Vezi și

Preşedintele Donald Trump a semnat un nou ordin executiv care suspendă accesul în Statele Unite pentru cetăţenii unor ţări cu majoritate musulmană. Un decret pe aceeaşi temă, emis în luna ianuarie, a stârnit un val de critici şi până la urmă a fost suspendat de justiţie.

Noul document este ceva mai puţin sever şi se referă doar la şase ţări, Irakul fiind scos de pe listă. 

Dar apărătorii drepturilor omului nu sunt mulţumiţi au anunţat deja că îl vor contesta.

Emiterea decretului a fost anunţată cu mai puţin răsunet decât în ianuarie. 

Casa Albă a difuzat doar o fotografie de la semnare, iar explicaţiile nu au fost date de preşedinte, ci de trei miniştri. 

Decretul nu intră în vigoare imediat ci doar la 16 martie, pentru a se evita situaţiile haotice create de ordinul din ianuarie.

Iar irakienii nu mai apar pe lista celor ce nu au acces în Statele Unite.

Administraţia Trump susţine că a reevaluat Irakul şi a stabilit că este, totuşi, un aliat de încredere.

În plus, noul ordin nu se aplică cetăţenilor care deţin deja o viză valabilă sau "cartea verde", permisul de rezidenţă permanentă în Statele Unite.

În schimb, a rămas valabilă suspendarea, pe termen de 120 de zile, a primirii refugiaţilor din toată lumea.

Amendamentele nu-i conving nici pe apărătorii drepturilor omului, nici pe liderii musulmani din Statele Unite.

"În opinia noastră, primul ordin era întemeiat pe discriminare religioasă şi la fel este şi acesta. Aşa că vom continua să-l contestăm în justiţie. Noul ordin executiv continuă să stigmatizeze credinţa în Islam şi musulmanii. Aceasta nu face America mai sigură, dar face America mai puţin măreaţă.", spun aceştia.

Decretul lui Trump a fost primit cu uşurare doar în Irak, unde oamenii se bucură că pot, din nou, călători fără obstacole în Statele Unite.     

Decretul din ianuarie a fost contestat prin zeci de acţiuni în justiţie, dintre care una, înaintată de statul Washington, a dus la suspendarea prevederilor sale.

Oficialităţile din acel stat nu au decis încă dacă vor continua procesul dar unele organizaţii guvernamentale au anunţat deja că o vor face.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Donald Trump a revizuit decretul privind imigranții. Documentul este ceva mai puţin sever şi se referă doar la şase ţări