Antena Meniu Search
x

Preşedintele turc a ajuns în Insula Bali pentru summitul G20, la doar o zi după atentatul din Istanbul. Erdogan a condamnat "atacul josnic"

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit luni în insula indoneziană Bali, au constatat jurnaliştii AFP, a doua o zi după un atentat la Istanbul ce a ucis şase persoane, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 14.11.2022, 09:10

Recep Tayyip Erdogan în Bali
Preşedintele a sosit în Insula Bali, a doua zi după "atentatul josnic" din Istanbul - Profimedia

Liderul turc, care urmează să participe la summitul G20 care reuneşte marile economii mondiale, a denunţat duminică un "atentat josnic" pe care autorităţile turce l-au atribuit Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Ministrul turc de interne Souleyman Soylu a anunţat luni arestarea unei persoane responsabile pentru atentat. Atentatul, care nu a fost revendicat, a făcut şase morţi şi 81 de răniţi, dintre care jumătate au fost spitalizaţi. El a fost comis duminică după-amiază pe o stradă pietonală foarte populară, pe care se plimbă localnicii şi turiştii.

Vladimir Putin nu va participa la summit

PKK, considerat grup terorist de Ankara, se află de asemenea în centrul unei dispute între Suedia şi Turcia care blochează admiterea Stockholmului în NATO încă din luna mai. Turcia acuză Suedia de laxism faţă de militanţii PKK, aminteşte France Presse.

Preşedintele turc a indicat la începutul lunii noiembrie că doreşte să discute la Bali cu Rusia despre livrările de cereale din porturile ucrainene, blocate demult de războiul din Ucraina. Un acord cerealier semnat la sfârşitul lunii iulie la Istanbul a permis reluarea livrărilor, dar acesta va expira foarte curând la 19 noiembrie.

Recep Tayyip Erdogan a promis, de asemenea, că Rusia şi Turcia vor livra "gratuit" cereale ţărilor africane aflate în pericol de foamete. Dar preşedintele rus Vladimir Putin a renunţat în cele din urmă să meargă la summit şi şi-a trimis ministrul de externe Serghei Lavrov să-l reprezinte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Preşedintele turc a ajuns în Insula Bali pentru summitul G20, la doar o zi după atentatul din Istanbul. Erdogan a condamnat "atacul josnic"