Antena Meniu Search
x

Prietenul dictactor al lui Ceaușescu, Robert Mugabe, a fost înlăturat de la putere

Cel mai bătrân şef de stat a fost înlăturat de la putere, de armata din Zimbabwe. Dictatorul Robert Mugabe, fost prieten cu Nicolae Ceauşescu, este arestat.

Vezi și

Cel mai bătrân şef de stat a fost înlăturat de la putere, de armata din Zimbabwe. Dictatorul Robert Mugabe, fost prieten cu Nicolae Ceauşescu, este arestat. Capitala statului african a fost asediată de maşini blindate, s-au auzit chiar şi explozii. În ciuda dezminţirilor oficiale, presa internaţională vorbeşte despre o lovitură de stat. Statele Unite şi Marea Britanie şi-au alertat cetăţenii.

Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, a fost arestat la doar o săptămână după ce şi-a demis vicepreşedintele, considerat succesorul său. Mişcarea a fost văzută ca o încercare de a-şi aduce la putere soţia. 

Armata a preluat controlul în ţară. Anunţul a fost făcut târziu în noapte de un general, la televiziunea naţională din Zimbabwe. 

Acelaşi general a subliniat, însă, că armata nu a comis o lovitură de stat. Azi-noapte, militarii cu tancurile au blocat sediul Parlamentului. Iar focuri de armă şi explozii s-au auzit în Capitală. 

Cândva un prieten apropiat al lui Nicolae Ceauşescu, Robert Mugabe a ajuns la putere în anul 1980. Adeseori a fost acuzat că a instaurat un regim autoritar. În ultimii ani, situaţia economică din Zimbabwe a devenit dezastruoasă. Populaţia se confruntă cu o lipsă acută de apă, electricitate şi combustibili. 

Robert Mugabe a avut un apetit nestăpânit pentru cheltuieli fără limită şi petreceri fastuoase. Soţia lui este şi ea un lider politic important. Cu 40 de ani mai tânără, aceasta ar fi fugit în Namibia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Prietenul dictactor al lui Ceaușescu, Robert Mugabe, a fost înlăturat de la putere