Antena Meniu Search
x

Prigojin "se teme" că ucrainenii distrug soldaţii de elită ai Wagner la Bahmut, unde luptă şi trupele ruse VDV: "20.000 de ucraineni opun o rezistenţă feroce"

Război în Ucraina, ziua 377. Liderul grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a estimat marţi că în oraşul Bahmut din estul Ucrainei asediat de trupele ruse luptă între 12.000 şi 20.000 de soldaţi ucraineni, care opun forţelor ruse o rezistenţă înverşunată. Analiştii occidentali Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că forțele ruse care luptă la Bahmut în ultima perioadă sunt formate  din grupări de elită ale Grupului Wagner şi din unități ale VDV, Forțele Aeriene Ruse, pe lângă trupele de calitate inferioară, deţinuti slab pregătiţi. 

de Redactia Observator

la 07.03.2023, 17:40

Prigojin "se teme" că ucrainenii distrug soldaţii de elită ai Wagner la Bahmut, unde luptă şi trupele ruse VDV: "20.000 de ucraineni opun o rezistenţă feroce"
Soldaţi ucraineni ataccă cu artilerie la Bahmut - Getty Images

Volodimir Zelenski a anunţat luni că ucrainenii nu se retrag de la Bahmut şi că trimit întăriri pentru a continua apărarea oraşului. Armata Ucraineană susține că rușii au pierdut peste o mie de oameni doar în ultimele 24 de ore, în timp ce serviciile de informaţii ale NATO estimează că Rusia a pierdut în Bahmut de cinci ori mai mulţi soldaţi decât Ucraina.

Institutul pentru Studiul Războiului - un think tank cu sediul în SUA - care oferă zilnic analize şi actualizări despre războiul din Ucraina reiterează în buletinul de marţi că Bahmut are o importanţă majoră din punct de vedere operațional sau strategic, dar lupta ucrainenilor pentru apărarea oraşului a devenit semnificativă din punct de vedere strategic din cauza compoziției actuale a forțelor ruse dispuse în zonă.

Bătălia de la Bahmut poate să degradeze grav cele mai bune forțe ale Grupului Wagner şi să priveze Rusia de o parte din trupele sale de șoc cele mai eficiente și cel mai greu de înlocuit, consideră ISW. În realitate, şeful Grupului Wagner Prigojin se teme că forțele sale sunt epuizate în acest fel. Degradarea severă sau distrugerea forței de luptă a Wagner ar avea consecinţe dincolo de câmpul de luptă, scrie ISW. 

"Zi şi noapte" se dau acolo lupte încrâncenate, "ucrainenii nu fug nicăieri", a remarcat Prigojin într-un mesaj transmis de serviciul său de presă. "Oamenii lui Zelenski nu se sfârşesc, aruncă alţi mii şi mii în maşina de tocat carne", adaugă el, manifestându-şi totuşi admiraţia faţă de soldaţii ucraineni, care "mor în masă pentru Bahmut şi se predau doar în ultimă instanţă". "Nu mai spuneţi că sunt laşi! Ei sunt la fel ca noi, au acelaşi sânge", a mai scris liderul grupării Wagner despre soldaţii ucraineni.

Pe acelaşi subiect

Prigojin: La Bahmut luptă între 12.000 şi 20.000 de soldaţi ucraineni şi opun o rezistenţă feroce

Prigojin mai spune că trupele ruse simt la Bahmut pe propria lor piele "furia" preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui trupe nu duc deloc lipsă de arme şi muniţii, în timp ce combatanţii Wagner încă nu primesc din partea Moscovei muniţiile, armele, vehicule şi echipamentele militare de care au nevoie.

Cu o zi în urmă şeful grupării Wagner avertiza că armata ucraineană va apăra oraşul Bahmut "până la capăt", în timp ce la Kiev preşedinţia ucraineană a anunţat că, în urma unei reuniuni cu responsabilii militari, s-a luat decizia ca trupele ucrainene să nu se retragă din acel oraş şi să reziste în continuare asaltului rusesc, urmând să primească şi întăriri.

Şoigu: Cucerirea oraşului Bahmut este necesară pentru continuarea ofensivei ruse în Ucraina

Cucerirea oraşului Bahmut este necesară pentru continuarea ofensivei ruse, a afirmat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. "Acest oraş este un nod important (de linii) de apărare pentru soldaţii ucraineni în Donbas. Preluarea controlului asupra acestuia va permite efectuarea de noi operaţiuni ofensive în profunzime contra apărării forţelor armate ale Ucrainei", a declarat Şoigu, în cadrul unei reuniuni cu responsabili din ministerul său, difuzată la televiziune.

Ministrul rus al apărării, citat de Reuters, a mai spus că Occidentul îşi sporeşte livrările de arme în Ucraina, dar a promis că acestea nu vor schimba cursul evenimentelor pe câmpul de luptă. "Eliberarea Artemovsk-ului continuă", a declarat Şoigu în intervenţia televizată, folosind vechiul nume, din epoca sovietică, al oraşului Bahmut.

Regiunea Donbas, puternic industrializată, din estul Ucrainei include Doneţk şi Luhansk, care sunt revendicate de Rusia ca teritoriu propriu, alături de alte două regiuni ucrainene. Evgheni Prigojin, liderul grupului rus de mercenari Wagner care conduce bătălia pentru Bahmut, a spus vineri că forţele sale au "înconjurat practic" oraşul. În mesajul nocturn de luni, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că înalţii responsabili militari ucraineni au promis continuarea apărării oraşului Bahmut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Prigojin "se teme" că ucrainenii distrug soldaţii de elită ai Wagner la Bahmut, unde luptă şi trupele ruse VDV: "20.000 de ucraineni opun o rezistenţă feroce"