Antena Meniu Search
x

Zelenski: Nu ne retragem din Bahmut. Ne întărim! Ruşii ne ucid doar pentru că suntem ucraineni

Război în Ucraina, ziua 377. Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a concentrat discursul adresat luni seara compatrioţilor pe un singur mesaj: armata ucraineană rămâne să apere oraşul Bahmut, în ciuda unor informaţii cu privire la începerea unei retrageri organizate.

de Redactia Observator

la 07.03.2023 , 11:31

Zelenski a confirmat că armata ucraineană rămâne pe poziţii la Bahmut şi nu se retrage.El a spus că bătălia de la Bahmut "a dat şi dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război", în condiţiile în care surse occidentale estimează că pierderile suferite de armata rusă la Bahmut sunt atât de mari încât fac improbabilă o altă ofensivă rusă imediată.

Liderul de la Kiev a ţinut să le atragă atenţia ucrainenilor să nu se lase înşelaţi de relatări care dezinformează "din partea unora care nici măcar nu pot să audă discuţiile secrete despre apărare, dar susţin că s-au luat presupuse decizii în materie de apărare" la Kiev. Tabloidul german Bild a scris, luni, pe surse, că ar exista disensiuni între Volodimir Zelenski şi şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, care ar fi recomandat încă de acum câteva săptămâni o retragere tactică din Bahmut. 

Ruşii "ne ucid cetăţenii doar pentru simplul fapt că sunt ucraineni", a declarat Zelenski, anunţând în mesajul său video zilnic, publicat în cursul nopţii trecute pe site-ul preşedinţiei de la Kiev, în care s-a referit la reuniunea avută luni cu şefii armatei, că forţele ucrainene nu vor abandona nicio regiune atacată. "Am trecut în revistă situaţia din direcţiile operaţionale ale frontului, din fiecare punct-cheie al ostilităţilor cu ruşii", a explicat el.

Articolul continuă după reclamă

"Comandantul suprem, comandanţii şi serviciile de informaţii şi-au prezentat fiecare rapoartele. A fost o informare specială cu privire la situaţia din Bahmut şi în jurul oraşului, a fost o discuţie ce a durat mai mult de o oră. De fapt, subiectul Bahmut a făcut obiectul principal al acestei reuniuni", a precizat preşedintele ucrainean.

Pe acelaşi subiect

Volodimir Zelenski: Nu ne retragem din Bahmut

Oraşul Bahmut, unde au mai rămas mai puţin de 5.000 de locuitori din cei aproximativ 70.000 înainte de război şi este practic distrus, se află în epicentrul confruntărilor care au loc de luni de zile între ucraineni şi ruşi. Bahmut este un nod de comunicaţii important în regiunea Donbas, pe care Moscova doreşte s-o controleze în totalitate, iar căderea sa ar reprezenta un triumf major pentru armata rusă.

Zelenski a spus că la reuniunea de luni le-a cerut "direct" generalilor "opinia lor cu privire la operaţiunea de apărare în continuare în sectorul Bahmut: fie o retragere, fie menţinerea apărării şi întărirea oraşului". Iar generalii i-au răspuns: "Nu o retragere, ci o întărire. Acest punct de vedere a fost aprobat în unanimitate de către Statul Major General. Nu au existat alte puncte de vedere", a afirmat preşedintele ucrainean.

Zelenski i-a dat ordin comandantului-şef al Statului Major General să găsească forţe corespunzătoare pentru a ajuta soldaţii din oraş să lupte împotriva mercenarilor grupului privat Wagner, trupe de asalt legate de preşedintele rus Vladimir Putin, care se află în prima linie a ofensivei ruse.

Volodimir Zelenski: Ruşii ne ucid doar pentru că suntem ucraineni

"Nu există nicio parte din Ucraina despre care să se poată spune că a fost abandonată. Nu există tranşee ucrainene în care să nu-şi spună cuvântul rezistenţa şi eroismul combatanţilor noştri", a afirmat el. "Ocupantul ne ucide doar pentru că suntem ucraineni. Chiar şi pentru un cuvânt spus despre Ucraina. Pentru visul nostru privind Ucraina. Pentru vieţile noastre, pentru vieţile ucrainenilor", a reiterat el.

În discursul său, Zelenski a mai spus că va continua să "apere fiecare parte a Ucrainei". "Când va sosi momentul, vom elibera toate oraşele şi satele din ţara noastră. Şi-l vom trage la răspundere pe ocupant pentru fiecare lovitură împotriva Ucrainei, pentru fiecare rău făcut ucrainenilor", a subliniat Volodimir Zelenski.

"Dacă o putem face în justiţie", a spus el, "atunci o vom face în mod legal. Dacă o putem face cu arma, atunci o vom face cu arma!" "Datorită unităţii noastre, hotărârii şi faptului că preţuim întreaga Ucraină şi pe fiecare ucrainean, ştim exact care va fi rezultatul acestui război", a concluzionat Zelenski. 

Zelenski: "Societatea trebuie să înţeleagă sensul operaţiunilor noastre de apărare, adevăratul sens"

"Societatea trebuie să înţeleagă sensul operaţiunilor noastre de apărare, adevăratul sens. Astăzi, la reuniunea Statului Major, i-am întrebat direct atât pe comandantul Sirski (comandantul operaţiunilor din est - n.r.), cât şi pe şeful Statului Major Zalujni cum văd ei operaţiunea de apărare din sectorul Bahmut în continuare. Ar trebui să ne retragem sau să continuăm apărarea şi să consolidăm oraşul? Ambii generali au răspuns: nu ne retragem şi ne întărim. Iar această poziţie a fost susţinută în unanimitate de către cei din Statul Major. Nu au existat alte poziţii", a spus Zelenski.

"I-am spus şefului Statului Major să găsească forţele adecvate pentru a-i ajuta pe cei din Bahmut. Nu există nicio parte a Ucrainei despre care se poate spune că este abandonată. (...) Noi distrugem ocupantul peste tot - oriunde dă rezultate pentru Ucraina. Bahmut a dat şi dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război, în cursul întregii bătălii pentru Donbas. Şi mulţumesc fiecărui soldat care luptă în această zonă extrem de dificilă, care luptă pentru toate celelalte părţi ale ţării noastre, în toate direcţiile", a arătat Zelenski.

Serviciile de informaţii ale NATO estimează că pentru fiecare soldat ucrainean ucis în luptele pentru apărarea oraşului Bahmut, forţele ruseşti au pierdut cel puţin cinci oameni, a declarat luni pentru CNN un oficial militar din cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Institutul pentru Studiul Războiului a estimat, la rândul său, că eforturile Rusiei de a captura Bahmutul au deteriorat în mod semnificativ capacitatea Moscovei de a efectua ofensive suplimentare. "Armata rusă se va lupta probabil să menţină orice operaţiune ofensivă ulterioară timp de câteva luni, oferind Ucrainei o şansă de a prelua iniţiativa", a evaluat luni ISW în analiza sa zilnică a războiului.

"Noi apărăm şi vom continua să apărăm fiecare parte a Ucrainei. Când va veni timpul, vom elibera fiecare oraş şi sat din ţara noastră. Şi îl vom face pe ocupant să răspundă pentru fiecare foc de armă împotriva Ucrainei, pentru fiecare răutate împotriva ucrainenilor. Dacă o putem face legal, o vom face legal. Datorită unităţii noastre, datorită determinării noastre, datorită faptului că preţuim întreaga Ucraină şi fiecare ucrainean, ştim exact care va fi rezultatul acestui război. Am ştiut încă din primele zile ale războiului", şi-a încurajat Zelenski compatrioţii în mesajul de luni seara, în condiţiile în care şi pierderile Ucrainei în bătălia pentru Bahmut sunt foarte mari.

În final, preşedintele s-a referit la o înregistrare video care a circulat luni pe reţelele sociale cu un soldat ucrainean care este executat de ruşi, iar înainte de a muri spune „Glorie Ucrainei!” 

"În Ucraina, vom auzi mereu: "Glorie Ucrainei!". Şi milioane de oameni vor răspunde întotdeauna: "Glorie eroilor!". Întotdeauna va fi aşa. Ucraina nu va uita niciodată fapta fiecăruia dintre cei a căror viaţă a redat libertatea Ucrainei. Astăzi, a apărut o înregistrare video cu ocupanţii care ucid cu brutalitate un soldat care le-a spus cu curaj în faţă: "Glorie Ucrainei!". Vreau să răspundem cu toţii la cuvintele sale, uniţi: "Glorie eroului! Glorie eroilor! Glorie Ucrainei!" Şi îi vom găsi pe ucigaşi. Le mulţumesc tuturor celor care luptă acum pentru Ucraina! Le mulţumesc tuturor celor care ajută Ucraina!" - şi-a încheiat discursul preşedintele ucrainean.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Obişnuiți să luaţi algocalmin?
Observator » Stiri externe » Zelenski: Nu ne retragem din Bahmut. Ne întărim! Ruşii ne ucid doar pentru că suntem ucraineni