Antena Meniu Search
x

Video Istoricul Cosmin Popa, despre un succes al Rusiei la Bahmut: Ar fi ca victoria unei maimuţe care şi-a prins mâna în maşina de tocat carne

Marius Pancu a discutat cu istoricul Cosmin Popa - expert în spaţiul ex sovietic - despre miza Bahmutului, lupta internă pentru putere dintre Serghei Shoigu şi Evgeni Prigojin şi lumea post Putin.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 07.03.2023, 16:15

Vezi și

Cu ce cost ar putea cuceri Rusia Bahmut?

Cosmin Popa: "Două perspective fundamentale. Prima e perspectiva războiului şi sigur că Bahmut e o victorie tactică extrem de importantă. Doar teoretic, cucerirea şi tăierea liniilor de apărare. Însă cu asemenea costuri, felul în care a fost această cucerire, probabilitatea unei ofensive viitoare victorioase e foarte mică. Victoria unei maimuţe care şi-a prins mâna în maşina de tocat carne. Practic e o copleşire a forţelor ucrainene prin numărul de cadavre. E greu de considerat.

O altă perspectivă, Prigojin, important pentru el, singura victorie obţinută pe front, care l-ar readuce în jocul politic de la Moscova. Puţin probabil să se întâmple, dar el speră."

Rolul grupării Wagner şi lumea post-Putin

Cosmin Popa: "Wagnerul a fost alimentat de o manieră preferenţială. Venirea forţelor suplimentare nu e altceva decât consolidarea succeselor, cu sau fără Prigojin. Wagner e o maşină de tocat şi ce s-a întâmplat la Bahmut e o reglare a numărului de soldaţi de care dispune Prigojin. Armata ucraineană a diminuat armata lui Prigojin."

Marius Pancu: "Ce urmăreşte Prigojin?"

Cosmin Popa: "Nu va fi niciodată o figură politică de prim rând. El are un istoric destul de complex, prin puşcării pentru infracţiuni, furnizor de catering. Prigojin caută să-şi consolideze poziţiile pe care le are. Felul în care luptă generalii ruşi, mulţi se gândesc la o lume post Putin. O criză politică dublată într-un şir de războaie între moştenitorii lui Putin. Viitorii actori în războaie vor fi cu siguranţă generali, alţii - servicii speciale. Asta vrea Prigojin, dacă nu rege, să numească regele."

Marius Pancu: "Cât mai e până la post-Putin?"

Cosmin Popa: "Dacă judecăm post-Putin din perspectivă morală, se poate prelungi foarte mult. Nu ştiu dacă va fi mai bună sau mai rea pentru ruşi, dar va fi mai sigură pentru Occident, democraţie şi libertate. În ce măsură va însemna liberalizarea Rusiei? Mi-e greu să spun. Sunt pesimist. Rusia post-Putin va fi... Rusia încă nu a conştientizat că istoria, vremea imperiului ei a trecut."

Marius Pancu: "Ce a câştigat Ucraina apărând Bahmut?"

Cosmin Popa: "Ucraina a blocat sau a încetinit acumularea. Prin aceast rezistenţă, Ucraina a reuşit să oprească acumularea rusească şi trupele lui Priogojin, Şi recrutările din închisori au încetat şi a mai câştigat de asemenea şi o capacitate crescută de alegere în deplin temei militar şi politic a direcţiei de ofensivă din primăvară."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Istoricul Cosmin Popa, despre un succes al Rusiei la Bahmut: Ar fi ca victoria unei maimuţe care şi-a prins mâna în maşina de tocat carne