Antena Meniu Search
x

Prima apariție publică a lui Xi Jinping după zvonurile legate de îndepărtarea sa de la putere

Xi Jinping a făcut o primă apariție în public după întoarcerea sa din cel mai recent turneu. Prezența sa în fața presei dezminte zvonurile din ultimele zile legate de o lovitură de stat la Beijing și de îndepărtarea actualului conducător al Chinei. Speculațiile pe această temă au venit într-un moment extrem de sensibil, cu câteva saptamâni înainte de congresul Partidului Comunist, notează CNN.

de Adrian Popovici

la 28.09.2022, 15:02

Xi Jinping, președintele Chinei
Prima apariție publică a lui Xi Jinping după zvonurile legate de îndepărtarea sa de la putere - Profimedia

Xi a vizitat marți o expoziție, prezentând realizările Chinei de-a lungul celor zece ani pe care i-a petrecut la putere. Liderul de la Beijing a fost prezentat purtând o mască de față, el a fost însoțit de premierul Li Keqiang și de alți lideri de top, inclusiv de toți membrii comitetului permanent al biroului politic suprem al partidului.

Jinping nu a fost văzut în public de la revenirea de la un summit regional din Uzbekistan, pe 16 septembrie. Vizita a fost prima sa călătorie în străinătate în aproape 1.000 de zile de la începutul pandemiei. Absența sa a dat naștere unui vârtej de zvonuri online, care au susținut – fără dovezi – că a fost răsturnat într-o lovitură de stat militară și plasat sub arest la domiciliu.

Absența lui Xi a alimentat zvonurile legate de îndepărtarea sa de la putere

Zvonurile nefondate legate de o lovitură de stat au fost alimentate și de anularea unor zboruri în masă, o măsură comună luată de autorități pentru a împiedica răspândirea cazurilor de Covid-19. În plus, pe rețelele sociale au circulat și o serie de clipuri cu vehicule militare care au accentuat panica.

Speculațiile– care au provenit din rețelele formate de dizidenții actualului regim înainte de a fi preluate și amplificate de mass-media indiană – au fost atât de intense încât hashtag-ul "#chinacoup" a fost în trend pe Twitter în weekend.

Faptul că zvonul s-a răspândit atât de repede se datorează, într-o proporție însemnată, și naturii extrem de opace a sistemului politic chinez, în care deciziile importante sunt luate în mare parte în spatele ușilor închise.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Prima apariție publică a lui Xi Jinping după zvonurile legate de îndepărtarea sa de la putere