Prima femeie preşedinte a unei ţări din Balcani! Kolinda Grabar-Kitarovici a câştigat alegerile prezidenţiale din Croaţia
Într-o cursă electorală neaşteptat de strânsă, Kolinda Grabar-Kitarovici a câştigat alegerile prezidenţiale din Croaţia, care au avut loc duminică, devenind astfel prima preşedinte femeie a ţării
Într-o cursă electorală neaşteptat de strânsă, Kolinda Grabar-Kitarovici a câştigat alegerile prezidenţiale din Croaţia, care au avut loc duminică, devenind astfel prima preşedinte femeie a ţării
Grabar-Kitarovici scrie istorie! În vârstă de 46 de ani, a obţinut 50,44% din voturi fata de 49,56% pentru social-democratul Ivo Josipovici, potrivit rezultatelor publicate de Comisia electorală centrala după numărarea a 80% din sufragii.
Alegerile au avut loc într-un climat de adânc pesimism în privinţa economiei Croaţiei. În calitate de cel mai nou membru al Uniunii Europene, Croaţia(4,2 milioane de locuitori) are cea mai slabă economie din blocul european, cu o rată a şomajului de aproape 20%, 41,5 % din tineri neavând un loc de muncă.
Îmbrăcată într-o rochie neagră cu guler alb, ţinându-şi soţul de mână, această femeie s-a bucurat de victorie în faţa simpatizanţilor săi care îi scandau numele.
"Vă promit că Croaţia va fi o ţară bogată şi prosperă, una dintre ţările cele mai dezvoltate ale Uniunii Europenii şi din lume", a declarat ea.
Grabar-Kitarovici nu este, însă, singura femeie din lume care a ajuns preşedinte:
VIGDIS FINNBOGADOTTIR, Islanda. Primul președinte-femeie din istoria Omenirii
Avea 50 de ani când s-a înscris la Președinție. Era divorțață, adoptase o fetiță, nu i se dădeau multe șanse. Se lupta cu trei bărbați. A scos 33,6 la sută. Pe 1 august 1980 devenea PRIMA FEMEIE PREȘEDINTE din istoria Omenirii, aleasă în mod democratic, prin vot. Corect, rostirea numelui poate provoca ruperi de limbă, dar spărsese greața, corect?
Dacă era iubită? Nordicii aveau să o realeagă de trei ori, în 1988 cu 95 la sută dintre sufragii. Rămânea în funcție până în 1996, când se retrăgea. Popularitate uriașă.
Citeste continuarea articolului pe a1.ro
Dilma Rousseff, „doamna de fier” a Braziliei:
Numită de presa din Marea Britanie cea mai puternică femeie din lume, Dilma Rousseff a ajuns preşedinte al Braziliei în 2010, la vârsta de 63 de ani.
După lovitura de stat din 1964, s-a înrolat în mişcarea de rezistenţă împotriva dictaturii militare şi a fost o luptătoare curajoasă. În 1970 a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru complicitate la crime şi spargeri de bănci, iar în acest timp a fost torturată de mai multe ori.
Dilma Rousseff conduce o ţară cu 200 de milioane de locuitori, bogată în petrol, cu o economie care a ajuns pe locul şase în lume.
Cristina Kirchner, fostă Primă Doamnă în Argentina:
Succesoarea soţului său, Cristina Kirchner a fost aleasă preşedinte în Argentina în 2007 şi, timp de patru ani, a promovat reforme economice şi sociale. În prezent, Argentina trăieşte un adevărat miracol economic, după ce în urmă cu zece ani anunţase intrarea în incapacitate de plată.
Are calităţi diplomatice şi rosteşte aceleaşi discursuri înflăcărate ca şi Evita. După moartea soţului său Nestor Kirchner, în 2010, a decis ca pentru viitoarele alegeri prezidenţiale să îl pregătească pe fiul său, de 34 de ani, care acum este deja mâna sa dreaptă.
Pratibha Patil, o avocată la cârma Indiei:
Una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii, cu peste un miliard de locuitori, şi dotată cu arme nucleare, India este condusă de o femeie avocat, de 78 de ani, prima care ocupă această funcţie. A fost propusă de Sonia Gandhi, preşedintele Partidului Congresului, care se afla la guvernare, dar a trebuit să facă faţă celei mai disputate campanii electorale din istoria ţării.
Pratibha Patil a fost acuzată că şi-a protejat fratele suspectat de omor, dar şi soţul, care este implicat într-un scandal legat de o sinucidere.
Aceasta şi-a început cariera politică la vârsta de 27 de ani, şi de atunci a ocupat mai multe funcţii. A fost ministru în mai multe guverne ale statului Maharashtra, dar şi cea dintâi femeie guvernator al provinciei de graniţă Rajastan.
Laura Chinchilla ţine frâiele în Costa Rica:
Prima femeie preşedinte din Costa Rica este de profesie politolog şi are 50 de ani. A câştigat cursa prezidenţială încă din primul tur de scrutin, cu un discurs axat pe lipsa de securitate, traficul de droguri şi criză economică, la fel ca predecesorul său, Oscar Arias, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
Este descrisă de apropiaţi ca o femeie elegantă şi distantă, dar agreabilă atunci când se simte în siguranţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰