Reacţia Europei după ce Donald Trump a câştigat alegerile în SUA. Macron şi Orban, printre primii care l-au felicitat: "O victorie necesară pentru lume"
Alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a revendicat ''victoria fără precedent'' în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, într-un discurs susţinut la sediul său de campanie din Florida, deşi mai are nevoie de câteva voturi pentru a câştiga oficial alegerile. Postul de televiziune Fox News, apropiat republicanilor, l-a proclamat câştigător.
Rezultate alegeri SUA 2024. Preşedintele francez Emmanuel Macron a devenit, miercuri, unul dintre primii lideri europeni care îl felicită pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale, deşi aceasta nu este confirmată de rezultate finale, ci doar a fost revendicată de fostul preşedinte american pe baza unor predicţii media încă incomplete.
Emmanuel Macron: "Gata să lucrăm împreună aşa cum am făcut-o timp de patru ani"
"Felicitări preşedintelui Donald Trump. Gata să lucrăm împreună aşa cum am făcut-o timp de patru ani. Cu convingerile dumneavoastră şi cu ale mele. Cu respect şi ambiţie. Pentru mai multă pace şi prosperitate", a scris pe X preşedintele francez Emmanuel Macron, care, în timpul primului mandat al lui Donald Trump la Casa Albă nu a fost întotdeauna pe aceeaşi lungime de undă cu liderul american.
- Rezultate alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump și-a anunțat victoria, a câștigat 3 state cheie și are 266...
- Alegeri SUA 2024. Kamala Harris nu se va adresa susţinătorilor azi. "Mai avem voturi de numărat". Între timp,...
- Primul discurs al lui Donald Trump după ce a anunțat că a câștigat alegerile din SUA: "O victorie incredibilă!...
Viktor Orban: "O victorie necesară pentru lume"
Înaintea lui, premierul maghiar Viktor Orban se grăbise să îl felicite pe X pe Donald Trump. "Cea mai mare revenire din istoria politică a SUA! Felicitări preşedintelui Donald Trump pentru victoria sa uriaşă. O victorie foarte necesară pentru lume!" - a scris Viktor Oban, a cărui admiraţie pentru Donald Trump este însă binecunoscută.
Secretarul general al NATO: "Aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el"
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a felicitat miercuri pe Donald Trump, după ce acesta a revendicat victoria în alegerile prezidenţiale de marţi din SUA, relatează Reuters şi AFP.
"Tocmai l-am felicitat pe Donald Trump pentru alegerea sa ca preşedinte al Statelor Unite. Leadership-ul său va fi din nou cheia pentru a menţine Alianţa noastră puternică. Aştept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el pentru a face să avanseze pacea prin întărirea NATO", a afirmat Rutte într-un comunicat.
Benjamin Netanyah: "Felicitări pentru cea mai mare revenire din istorie"
Benjamin Netanyahu, lider al unei ţări aflate în război, transmite un mesaj mai degrabă personal, adresat şi Melaniei Trump şi semnat şi în numele soţiei sale.
"Dragi Donald şi Melania Trump, felicitări pentru cea mai mare revenire din istorie! Revenirea dvs. istorică la Casa Albă oferă un nou început pentru America şi un angajament puternic faţă de marea alianţă dintre Israel şi America. Aceasta este o victorie uriaşă! Cu prietenie adevărată, ai voştri, Benjamin şi Sara Netanyahu", a scris pe X Netanyahu, a cărui apropiere de Trump este binecunoscută
Premierul indian Narendra Modi: "Cel mai sincere felicitări, prietene"
"Cel mai sincere felicitări, prietene... pentru victoria voastră istorică electorală. Pe măsură ce vă bazați pe succesele mandatului dumneavoastră anterior, aștept cu nerăbdare să ne reînnoim colaborarea pentru a consolida și mai mult Parteneriatul global și strategic cuprinzător India-SUA. Împreună, să lucrăm pentru îmbunătățirea popoarelor noastre și promovarea păcii globale, stabilității și prosperității", a scris și premierul indian Narendra Modi tot pe X.
Premierul britanic Keir Starmer: "Felicitări pentru victoria istorică"
"Felicitări președintelui ales Trump pentru victoria voastră istorică. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu dumneavoastră în anii următori. În calitate de aliați cei mai apropiați, stăm umăr la umăr în apărarea valorilor noastre comune de libertate, democrație și întreprindere", a transmis premierul britanic Keir Starmer.
Giorgia Meloni: "Cele mai sincere felicitări"
Într-o postare pe X, șefa guvernului italian Giorgia Meloni i-a transmis lui Trump "cele mai sincere felicitări" și a spus că Italia și Statele Unite au o "alianță de nezdruncinat".
Ursula von der Leyen: "Aștept cu nerăbdare să lucrez din nou cu președintele Trump"
Un mesaj a trimis și șefa CE: "Îl felicit călduros pe Donald J. Trump pentru alegerea sa ca al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Aștept cu nerăbdare să lucrez din nou cu președintele Trump pentru a promova o agendă transatlantică puternică. Să lucrăm împreună la un parteneriat transatlantic care continuă să ofere rezultate pentru cetățenii noștri. Milioane de locuri de muncă și miliarde în comerț și investiții de fiecare parte a Atlanticului depind de dinamismul și stabilitatea relației noastre economice", a spus Ursula von der Leyen.
China respectă procesul electoral din SUA, ''o chestiune internă''
China şi-a reafirmat miercuri poziţia potrivit căreia respectă procesul electoral din Statele Unite, întrucât consideră alegerile prezidenţiale din SUA, la care au candidat republicanul Donald Trump şi democrata Kamala Harris, drept "o chestiune internă" a ţării nord-americane, informează EFE.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Beijingul va rămâne atent la rezultate şi este pregătit să "gestioneze relaţia" în conformitate cu principiile interesului reciproc şi al cooperării paşnice.
"Politica noastră faţă de Statele Unite este consecventă. Pledăm pentru gestionarea relaţiei noastre pe baza intereselor noastre comune şi a cooperării care aduce beneficii ambelor părţi", a subliniat Mao.
Ea a adăugat că China "aşteaptă rezultatele" pentru a vedea cum gestionează relaţia cu următoarea administraţie americană, indiferent de rezultatul alegerilor. În ceea ce priveşte modul în care posibilele rezultate ar putea afecta relaţia dintre ambele puteri, Mao a evitat să vorbească direct despre acest subiect, limitându-se la a afirma că Beijingul se va adapta în funcţie de evoluţia situaţiei.
"După rezultate, vom acţiona în consecinţă", a indicat ea. China şi Statele Unite, cele mai mari economii ale lumii, menţin legături comerciale şi diplomatice extinse, iar Beijingul a subliniat în mai multe rânduri importanţa unui dialog constructiv şi evitarea confruntărilor care afectează ambele societăţi, deşi tensiunile dintre cele două puteri sunt constante. Chiar şi aşa, analiştii chinezi consideră că, indiferent de numele câştigătorului scrutinului prezidenţial din SUA, relaţia bilaterală va continua să fie marcată de tensiuni protecţioniste şi măsuri tarifare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰