Primul astronaut cu dizabilităţi care poate ajunge în spaţiu. Agenţia Spaţială Europeană, în căutarea candidatului ideal
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) speră să angajeze şi să lanseze în spaţiu primul astronaut cu dizabilităţi. Aspiranţii au aplicat deja pentru acest lucru, a declarat directorul ESA, Josef Aschbacher, transmite Reuters.
Programul spaţial a încheiat cea mai recentă campanie de recrutare de astronauţi şi a primit 22.000 de cereri, a spus Aschbacher. "Am dori să lansăm un astronaut cu dizabilităţi, care ar fi prima dată în istorie. Dar mă bucur şi pentru ESA, deoarece arată că spaţiul este pentru toată lumea şi asta aş vrea să transmit'', a adăugat austriacul.
ESA se confruntă cu o concurenţă din ce în ce mai acerbă din partea unor companii finanţate de giganţi ai tehnologiei, cum ar fi Blue Origin, a lui Jeff Bezos, şi SpaceX, înfiinţată de Elon Musk. Fondatorul Amazon, Bezos, speră ca luna viitoare să devină primul om care să meargă în spaţiu cu propria rachetă, subliniind rolul tot mai mare pe care îl joacă miliardarii tehnologici într-un domeniu care a fost cândva dominat de agenţiile publice.
"Spaţiul se dezvoltă extrem de rapid şi dacă nu ajungem din urmă acest tren, rămânem în urmă", a adăugat Aschbacher, subliniind planurile de a modela agenţia ca un jucător antreprenorial, gata să lucreze cu investitorii în capital riscant pentru a ajuta la creşterea startup-urilor europene, care ar putea rivaliza într-o bună zi cu jucătorii din Silicon Valley.
Interesul pentru a deveni astronaut, mult mai ridicat ca înainte
Dificultăţile sunt imense: bugetul ESA de 7 miliarde de euro este o treime din cel al NASA, în timp ce şapte sau opt lansări pe an sunt mult mai mici comparativ cu cele 40 efectuate de Statele Unite. Aschbacher, care a crescut uitându-se la stelele de deasupra fermei montane a părinţilor săi din Austria, a candidat odată pentru a deveni astronaut ESA când era student.
Dar ceea ce a fost odată un entuziasm de nişă, a devenit acum mainstream, a spus el. Anunţul de angajare din acest an a atras cereri de aproape trei ori mai mari faţă de cele 8.000 de cereri primite în urmă cu un deceniu, iar un sfert dintre acestea sunt din partea unor femei, în creştere faţă de doar 15% înainte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰