Antena Meniu Search
x

Primul proces al unui soldat rus acuzat de viol în Ucraina. Mihail Romanov a ucis un civil și i-a violat soția în repetate rânduri

Ucraina organizează joi o audiere preliminară în primul proces al unui soldat rus acuzat de violarea unei femei ucrainene în timpul invaziei rusești. Este primul proces din ceea ce ar putea fi zeci de astfel de cazuri.

de Redactia Observator

la 23.06.2022, 12:17

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Suspectul, Mihail Romanov, în vârstă de 32 de ani, care nu se află în custodia Ucrainei și va fi judecat în absență, este acuzat de uciderea unui civil în regiunea capitalei Kiev la 9 martie și apoi de violarea repetată a soției bărbatului, potrivit dosarelor judiciare citate de Reuters.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare scrisă de comentarii, iar Reuters nu a reușit să ia legătura cu soldatul. Moscova a negat acuzațiile de crime de război.

Romanov este acuzat că a violat o femeie în vârstă de 33 de ani după ce el și un alt soldat rus l-au împușcat pe soțul ei, Oleksi, în satul Bohdanivka, la nord-est de Kiev.

Femeia, victima soldaților ruși

Pe acelaşi subiect

Cei doi soldați au plecat, apoi s-au întors de două ori pentru a o viola pe femeie, se arată în dosarele tribunalului. Identitatea celui de-al doilea soldat nu a fost stabilită.

Nu a fost imediat clar ce fel de reprezentare juridică va avea Romanov la proces, care se va desfășura cu ușile închise.

Un procuror care se ocupă de cazurile de violență sexuală a declarat pentru Reuters că până la 50 de astfel de infracțiuni sunt în curs de investigare, dar că numărul cazurilor de violență sexuală comise de soldații ruși de la 24 februarie este probabil să fie substanțial mai mare.

Oficialii, activiștii și medicii au declarat că multe supraviețuitoare se tem sau nu doresc să se prezinte la poliție de teama represaliilor din partea Rusiei și a stigmatizării din partea vecinilor lor ucraineni.

Ucraina spune că investighează mii de potențiale crime de război comise în timpul invaziei rusești, care a început la 24 februarie. Procurorul general Irina Venediktova a declarat pentru Reuters că mulți dintre suspecți se află în Rusia, dar că unii au fost luați în captivitate de Ucraina ca prizonieri de război.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Primul proces al unui soldat rus acuzat de viol în Ucraina. Mihail Romanov a ucis un civil și i-a violat soția în repetate rânduri