Antena Meniu Search
x

Prinţul Harry, acuzat că "s-a dat mare" cu crimele din război din Afganistan. Secretarul britanic al apărării: Și-a desconsiderat camarazii

Controversa stârnită de cartea de memorii a prințului Harry, "Rezerva", pare că nu a luat încă sfârșit. Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, l-a acuzat pe prinţ că "s-a dat mare" cu numărul de oameni pe care i-a ucis în timpul misiunii din Afganistan şi că şi-a desconsiderat camarazii, atunci când a făcut aceste dezvăluiri, relatează The Guardian, potrivit news.ro

de Redactia Observator

la 23.02.2023, 17:03

Prinţul Harry, acuzat că "s-a dat mare" cu crimele din război din Afganistan. Secretarul britanic al apărării: Și-a desconsiderat camarazii
Prinţul Harry, acuzat că "s-a dat mare" cu crimele din război din Afganistan. Secretarul britanic al apărării: Și-a desconsiderat camarazii - Profimedia Images

Ben Wallace, el însuşi un fost militar, s-a alăturat astfel altor veterani de rang înalt care au criticat afirmaţia ducelui de Sussex că a ucis 25 de talibani în timp ce servea în armata britanică.

Wallace a spus că fiecare fost membru al personalului militar poate să "aibă propriile alegeri cu privire la ceea ce doreşte să spună", dar el personal nu ar fi dezvăluit aşa ceva despre perioada în care a fost căpitan în garda scoţiană.

"Forţele armate nu înseamnă o numărătoare", a declarat Wallace joi la postul de radio LBC. "Sincer, să te dai mare cu un bilanţ sau să vorbeşti despre numere denaturează însuşi faptul că armata este un joc de echipă", a afirmat ministrul.

El a subliniat că a servi în armată înseamnă "a fi o echipă", iar orice militar care merge la luptă este susţinut în spate de "sute de oameni" - fie dintr-un cartier general din Marea Britanie, fie de la Corpul Logistic Regal, care i-a şi ajutat să ajungă acolo.

Pe acelaşi subiect

Prințul Harry a dezvăluit că a ucis 25 de talibani

Subliniind că este un punct de vedere personal, Wallace a spus că, în opinia sa, succesul perioadei petrecute de o persoană în rândul forţelor armate nu se măsoară în funcţie de "cine poate trage cel mai mult sau cine nu trage cel mai mult". El a adăugat: "Dacă începi să vorbeşti despre cine ce a făcut, ceea ce faci de fapt este să-i desconsideri pe toţi ceilalţi oameni, pentru că nu eşti o persoană mai bună decât ei doar pentru că tu ai făcut-o şi ei nu".

Prinţul Harry a povestit în cartea sa de memorii, Spare, despre perioada în care a fost artilerist într-un elicopter de atac Apache în timpul celei de-a doua misiuni ale sale în Afganistan, în 2012. Harry a scris că "în era elicopterelor Apache şi a laptopurilor" a fost posibil să se stabilească cu exactitate câţi combatanţi inamici a ucis. El a adăugat: "Mi s-a părut esenţial să nu mă tem de acest număr. Aşadar, numărul meu este 25. Nu este un număr care mă umple de satisfacţie, dar nici nu mă stânjeneşte".

Apoi, prinţul a recunoscut că este o atitudine inumană, dar are circumstanţe atenuante: "Când m-am trezit cufundat în focul şi confuzia luptei, nu m-am gândit la cei 25 ca la nişte oameni. Erau piese de şah scoase de pe tablă. Oameni răi eliminaţi înainte de a putea ucide ei oameni buni", a scris el.

Mai mulţi ofiţeri britanici în retragere l-au criticat pe prinţ pentru comentariile sale şi au spus că prin dezvăluirile sale şi-a pus propria securitate în pericol.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Prinţul Harry, acuzat că "s-a dat mare" cu crimele din război din Afganistan. Secretarul britanic al apărării: Și-a desconsiderat camarazii