Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Probleme pentru Kamala Harris. Avansul în faţa lui Donald Trump s-a redus. Ce arată ultimele sondaje

Un sondaj Reuters/Ipsos publicat pe 8 octombrie arată că avansul Kamalei Harris în faţa lui Donald Trump s-a redus. Şi CNN transmite că există unele semnale de avertizare în tabara democraţilor. Deşi Kamala Harris este considerată câştigătoare dezbaterii televizate cu Donald Trump, confruntarea vicepreşedinţilor de săptămâna trecută a fost decisă în favoarea lui republicanului JD Vance. 

de Redactia Observator

la 08.10.2024 , 16:56

Probleme pentru Kamala Harris. Avansul în faţa lui Donald Trump s-a redus. Ce arată ultimele sondaje Probleme pentru Kamala Harris. Avansul în faţa lui Donald Trump s-a redus. Ce arată ultimele sondaje - Profimedia

Alegeri în SUA 2024. Kamala Harris îl conduce pe Donald Trump în sondaje cu 46% la 43%, cele 3 procente încadrându-se în marja de eroare. Practic avantajul de care de bucura actuala vicepreşedintă s-a redus la jumătate comparativ cu sondajul precedent din septembrie, iar cei doi rămân blocaţi într-o cursă extrem de strânsă.

Cel mai recent sondaj, desfăşurat pe o perioadă de patru zile şi finalizat luni, a arătat că Trump, care se afla în urma lui Harris cu şase puncte procentuale într-un sondaj Reuters/Ipsos din 20-23 septembrie, este candidatul preferat pentru o serie de probleme economice, iar unii alegători ar putea fi influenţaţi de afirmaţiile sale potrivit cărora imigranţii aflaţi ilegal în ţară sunt predispuşi la infracţiuni, afirmaţii care au fost în mare parte discreditate de către mediul academic şi grupurile de reflecţie. Sondajul a avut o marjă de eroare de 3 puncte procentuale.

Americanii îl preferă pe Trump cu 44%-38% pentru a aborda costul vieții

Articolul continuă după reclamă

Respondenţii au ales economia ca fiind principala problemă cu care se confruntă ţara, iar 44% au afirmat că Trump are o abordare mai bună în ceea ce priveşte redresarea "costului vieţii", comparativ cu 38% care au desemnat-o pe Harris. Dintre o serie de probleme economice pe care viitorul preşedinte ar trebui să le abordeze,  70% dintre respondenţi au afirmat că cel mai important este costul vieţii, doar o mică parte dintre aceştia alegând piaţa muncii, impozitele sau îmbunătăţirea situaţiei financiare. Trump are mai mult sprijin decât Harris în fiecare dintre aceste domenii, deşi alegătorii - cu o diferenţă de 42% la 35% - o consideră pe Harris cel mai bun candidat pentru a aborda decalajul dintre americanii bogaţi şi medie.

Pe acelaşi subiect

Majoritatea, de acord cu Trump că migranții ilegal reprezintă o amenințare

Trump pare avantajat de preocupările generale legate de imigraţie, care se află în prezent la cel mai ridicat nivel în America din ultimul secol. O proporţie de 53% dintre alegătorii din sondaj au declarat că sunt de acord cu declaraţia potrivit căreia"imigranţii care se află ilegal în ţară reprezintă un pericol pentru siguranţa publică", faţă de 41% care nu au fost de acord. Într-un sondaj Reuters/Ipsos din mai, diferenţa de opinii era mult mai strânsă -  45% au fost de acord şi 46% nu au fost de acord.

La mitingurile de campanie, Trump a atras atenţia asupra infracţiunilor comise de imigranţii aflaţi ilegal în ţară. Deşi există puţine date cu privire la statutul de imigrant al infractorilor, studiile au constatat, în general, că imigranţii nu sunt mai predispuşi la infracţiuni decât americanii născuţi în ţară.

Harris l-a devansat pe Trump în fiecare dintre cele şase sondaje Reuters/Ipsos realizate de când a intrat în cursa pentru Casa Albă, la sfârşitul lunii iulie. Cel mai recent sondaj a arătat că Harris a câştigat două puncte procentuale - 47% faţă de 45% - în rândul alegătorilor care păreau cel mai probabil să voteze în noiembrie. Două treimi dintre alegătorii eligibili s-au prezentat la alegerile prezidenţiale din 2020, potrivit unei estimări a Pew Research Center.

În ultimul sondaj, alegătorii au avut mai multă încredere în acuitatea mentală a lui Harris decât în cea a lui Trump, 55% dintre ei fiind de acord cu afirmaţia că ea este"înzestrată mintal şi capabilă să facă faţă provocărilor", comparativ cu 46% care au spus acelaşi lucru despre Trump.

În timp ce sondajele naţionale, inclusiv sondajele Reuters/Ipsos, oferă semnale importante cu privire la opiniile electoratului, rezultatele Colegiului Electoral pentru fiecare stat în parte determină învingătorul, iar şapte state unde cursa este foarte strânsă sunt susceptibile de a fi decisive. Sondajele au arătat că Harris şi Trump sunt la egalitate în aceste state, cu multe rezultate în marja de eroare.

Harris a intrat în cursă după ce preşedintele democrat Joe Biden şi-a încheiat eforturile de realegere în urma unei prestaţii slabe la dezbaterea împotriva lui Trump din iunie. La momentul respectiv, Trump era considerat în mare măsură candidatul principal, parţial pe baza puterii sale percepute în domeniul economiei, după mai mulţi ani de inflaţie ridicată sub administraţia Biden.

Cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos a intervievat online, la nivel naţional, 1.272 de adulţi americani, inclusiv 1.076 de alegători înregistraţi. Dintre aceştia, 969 au fost consideraţi ca fiind foarte probabil de a se prezenta la vot în ziua alegerilor.

Sondajul de patru zile finalizat luni a arătat că Trump, care îl urmase pe Harris cu șase puncte într-un sondaj Reuters/Ipsos din 20-23 septembrie, a fost candidatul preferat pentru o serie de probleme economice și că unii alegători ar putea fi influențați de afirmațiile sale că imigranții din țară în mod ilegal sunt predispuși la criminalitate, afirmații care au fost în mare parte discreditate de academicieni și grupuri de reflecție.

Semnale de avertizare pentru Kamala Harris

Potrivit unui studiu realizat în septembrie de institutul "The Breakthrough" referitor la modul în care publicul american urmărește știrile electorale, există tendințe emergente în date care sugerează semnale de avertizare pentru Kamala Harris, relatează CNN

Răspunsurile oferite de participanţii la sondaj despre Kamala Harris sunt în general mai puțin negative ca ton decât cele despre Trump, dar pentru vicepreşedinta SUA a existat o scădere notabilă la sentimentul general, în timp ce Trump a revenit ușor pe cifre după dezbaterea televizată de pe 11 septembrie.

Cel mai recent sondaj a constatat că puțin sub două treimi dintre americani (64%) au văzut, citit sau auzit ceva despre Kamala Harris, în comparație cu 68% despre Trump. Este a patra săptămână consecutivă în care mai mulți oameni au spus că au auzit mai multe despre Trump decât despre Harris.

Ponderea americanilor care au auzit ceva despre Harris a scăzut în fiecare săptămână de la dezbaterea cu Donald Trump la începutul lunii septembrie. Totodată părerea americanilor legat de ceea ce au auzit despre Harris a devenit mai negativă şi a atins cel mai de jos punct al campaniei.

Cuvântul pe care americanii participanţi la studiu îl asociază cel mai des cu Harris este "minciună". Era al patrulea cel mai menționat cuvânt după "graniță", "sondaj" și "campanie" în cercetarea de piaţă anteriorară şi pe locul șase în datele din săptămâna precedentă, faţă de locul 20 înainte de convenția democrată din august. Cu toate astea ponderea americanilor care menționează cuvinte precum "minciună" sau "mincinos" atunci când sunt întrebați despre ce au auzit în legătură cu Harris rămâne destul de mică - doar 6%, dar a crescut în ultimele luni.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă costă mai mult chiria anul acesta faţă de 2023?
Observator » Ştiri externe » Probleme pentru Kamala Harris. Avansul în faţa lui Donald Trump s-a redus. Ce arată ultimele sondaje