Proteste la Budapesta. 10.000 de persoane au cerut în fața parlamentului creșterea salariilor profesorilor
10.000 de oameni au ieşit în stradă miercuri la Budapesta, în sprijinul profesorilor care cer salarii mai mari și care au fost concediaţi pentru proteste, relatează Reuters.
Mitingul de miercuri, început cu studenții care au format un lanț ce s-a întins pe mai mulţi kilometri în capitala Ungariei, a devenit cea mai mare demonstrație antiguvernamentală de la realegerea premierului naționalist Viktor Orban, în aprilie.
Potrivit Reuters, protestatarii au purtat pancarte cu „Nu ne concediați profesorii” și „Pentru o privire asupra viitorului, uitați-vă la școlile prezentului”. Cei prezenţi au blocat traficul pe un pod din Budapesta, din apropierea parlamentului. „Cunosc o mulțime de profesori foarte cool și minunaţi, care nu primesc destui bani pentru munca și dragostea pe care le depun în profesia lor”, a delarat Lujza Lukacs, o elevă de 14 ani care a început liceul săptămâna trecută.
Câţiva profesori au fost concediaţi după ce au participat la protest
Mai mulți profesori de la o şcoală din Budapesta au fost concediaţi săptămâna trecută, pentru că au protestat. „Acest lucru este complet inacceptabil și absurd”, a spus Andras Farkas, student maghiar, criticându-l pe Orban pentru că a ignorat „strigătul de ajutor” al profesorilor.
- O eurodeputată suedeză şi-a tăiat părul, în plenul Parlamentului European, în semn de solidaritate...
- Cel mai mare val de proteste din Anglia din ultimii 10 ani. Oamenii, nemulţumiţi de creşterea facturilor la...
- Protest la scară naţională împotriva mobilizării, în Rusia: Oamenii acuză că sunt încorporaţi pur şi...
Viktor Orban, care a fost reales pentru un al patrulea mandat consecutiv pe 3 aprilie, se confruntă cu presiuni tot mai mari. Economia ţării se îndreaptă rapid către o recesiune, având în vedere inflația de două cifre și forintul care a atins minime record față de euro.
Salariile profesorilor sunt sub veniturile medii din Ungaria
Guvernul a spus că va crește salariile profesorilor odată ce Comisia Europeană va debloca PNRR-ul țării, înghețat pe fondul unei dispute privind statul de drept. Laszlo Kover, un membru înalt al partidului de guvernământ Fidesz al lui Orban, a declarat luni pentru HirTV că salariile profesorilor sunt sub veniturile medii, dar grevele nu sunt o cale de a rezolva problema.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰