Antena Meniu Search
x

Acuzații de represiune, expulzare și răpire în Belarus. Lukaşenko refuză să renunțe la putere, după 26 de ani

Răpiri, exil forţat şi tortură. Sunt câteva dintre armele prin care ultimul dictator al Europei, Alexandr Lukaşenko, încearcă să se menţină la putere. Pentru că protestele împotriva sa nu mai contenesc, liderul de la Minsk a trecut la expulzarea forţată a manifestanţilor. Cei care refuză să plece sunt răpiţi şi încarceraţi. S-a întâmplat asta cu una dintre liderele protestatarilor, Maria Kolesnikova, susţine opoziţia din Belarus.

de Redactia Observator

la 08.09.2020, 23:07

Vezi și
  • Protestele continuă în Belarus, după acuzațiile de fraudare a alegerilor
  • Președintele Lukaşenko refuză să renunțe la putere, după 26 de ani în funcție

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Este mesajul cu care Maria Kolesnikova întâmpină forţele de ordine mobilizate de Alexandr Lukaşenko pentru a le ţine piept oamenilor care vor să îl îndepărteze de la putere. Cu coafura occidentală, curaj şi carismă, Maria a devenit rapid lider al manifestanţilor, care luptă pentru libertate în Belarus şi, implicit, un duşman de moarte a lui Lukaşenko.

Ultimul dictator al Europei a înţeles rapid că trebuie să o facă să dispară. A încercat cu intimidări şi ameninţări cu detenţia forţată. A reuşit astfel să trimită în exil alte două lidere ale opoziţie. Pentru că în cazul Mariei strategia a eşuat, ar fi ordonat expulzarea ei cu forţa, susţin ONG-urile şi opoziţia din Belarus.

Ieri dimineaţă mai mulţi indivizi mascaţi ar fi răpit-o, din apropierea Muzeului Naţional de Artă din Minsk, alături de alţi doi lideri ai manifestanţilor.

Ei au fost conduşi, apoi, la graniţa cu Ucraina, iar noaptea trecută, grănicerii au încercat să îi treacă graniţa cu forţa. Întreaga scenă este suprinsă într-o filmare de pe camerele de supraveghere care a ajuns în spaţiul public.

Au reuşit să îi expulzeze pe cei doi colegi ai Mariei, care se află acum în Ucraina. Femeia însă şi-a rupt paşaportul şi a refuzat să părăsească ţară, iar acum se află în arest.

Petro Stano, oficial Comisia Europeană: Ceea ce vedem în Belarus este, practic, o represiune continuă a autorităţilor la adresa civililor, a protestatarilor paşnici, activiştilor politici, a oamenilor care îşi exprimă părerile şi vor ca vocea lor să fie auzită. Este complet inacceptabil.

Din exil, Svetlana Tihanovskaia, activista care l-a înfruntat pe Alexandr Lukaşenko în alegerile prezidenţiale, imploră marile puteri ale lumii să îi ajute pe oamenii care luptă pentru democraţie în Belarus.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Acuzații de represiune, expulzare și răpire în Belarus. Lukaşenko refuză să renunțe la putere, după 26 de ani