Antena Meniu Search
x

PROTESTE în SUA, cu o zi înainte ca Marii Electori să-l aleagă pe Donald Trump drept al 45-lea preşedinte al Statelor Unite

Atunci când americanii s-au prezentat la urne pe 8 noiembrie nu l-au ales, de fapt, în mod direct pe viitorul locatar al Casei Albe, ci pe cei 530 de mari electori însărcinaţi să facă acest lucru. Iar astăzi, Colegiul Electoral urmează aproape sigur să-l desemneze pe omul de afaceri Donald Trump drept al 45-lea preşedinte al Statelor Unite. Donald Trump a obţinut o majoritate clară a acestor mari electori - 306 -, chiar dacă rivala sa democrată Hillary Clinton a primit mai multe voturi decât el. Situaţia nu este neobişnuită - aşa s-a întâmplat în 2000, cu victoria lui George W. Bush în faţa lui Al Gore.

Atunci când americanii s-au prezentat la urne pe 8 noiembrie nu l-au ales, de fapt, în mod direct pe viitorul locatar al Casei Albe, ci pe cei 530 de mari electori însărcinaţi să facă acest lucru. Iar astăzi, Colegiul Electoral urmează aproape sigur să-l desemneze pe omul de afaceri Donald Trump drept al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Donald Trump a obţinut o majoritate clară a acestor mari electori - 306 -, chiar dacă rivala sa democrată Hillary Clinton a primit mai multe voturi decât el, fiind desemnată câştigătoarea votului popular.

Luni, aceşti mari electori se reunesc în fiecare din cele 50 de state din ţară pentru a-i desemna pe preşedinte şi vicepreşedinte.

Rezultatul votului Colegiului Electoral ar putea să nu fie cunoscut luni, în contextul în care statele dispun de un termen de mai multe zile pentru a comunica rezultatele.

Congresul va anunţa, indiferent ce se va întâmpla, numele preşedintelui-ales pe 6 ianuarie, în urma numărării oficiale a voturilor.

Proteste înainte de desemnarea lui Trump

Însă, americanii se pare că nu s-au obişnuit cu această idee, iar duminică seară, circa 2.000 de oameni au protestat la Los Angeles faţă de retorica şi propunerile preşedintelui american ales Donald Trump.

“Vreau să îi spun lui Trump că suntem imigranţi şi ajutăm această economie să crească, nu vrem nimic gratis”, a spus manifestantul Horalia Jauregui.

Marşul paşnic a avut loc de Ziua internaţională a Migranţilor, declarată de ONU pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă refugiaţii.

Protestatarii au fluturat pancarte pe care scria “Stop Trump”, “Bun venit refugiaţilor” şi “Să facem America să gândească din nou”, după sloganul de campanie al preşedintelui-ales, “Să facem America măreaţă din nou”.

Majoritatea alegătorilor din California au votat pentru Clinton în alegerile prezidenţiale, iar liderii acestui stat, care are cea mai mare populaţie din SUA, au avertizat deja că se vor lupta cu viitoare administraţie Trump pentru a evita orice limitare a politicilor progresiste privind imigraţia, sănătatea sau mediul.

Proteste au avut loc şi la New York şi Denver.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » PROTESTE în SUA, cu o zi înainte ca Marii Electori să-l aleagă pe Donald Trump drept al 45-lea preşedinte al Statelor Unite