Antena Meniu Search
x

Putin amenință că va lovi rapid Occidentul unde îl doare mai tare după ce SUA au declarat ”război economic” Rusiei

Rusia lui Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că lucrează la un pachet amplu la sancțiuni care să fie un ”răspuns rapid și care să lovească Occidentul acolo unde îl doare mai tare”, relatează Reuters. Războiul declanșat de Rusia în Ucraina în urmă cu două săptămâni a ajuns și un ”război economic”. 

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 15:32

Putin amenință că va lovi rapid Occidentul unde îl doare mai tare după ce SUA au declarat ”război economic” Rusiei
Putin amenință că va lovi rapid Occidentul unde îl doare mai tare după ce SUA au declarat ”război economic” Rusiei - Profimedia

„Reacția Rusiei va fi rapidă, plănuită și îi va lovi Occidentul unde îl doare mai tare”, a declarat Dmitri Birichevsky, directorul departamentului pentru cooperare economică al Ministerului de Externe, citat de agenția de presă RIA, potrivit Reuters.

Kremlinul a reacționat azi la introducere embargoului asupra importurilor americane de petrol şi gaz rusesc, acuzând declanșarea unui "războiul economic". "SUA au declarat război economic Rusiei şi poartă acest război", a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. El a spus că Moscova se va gândi serios la ce va face în urma deciziei preşedintelui american Joe Biden de a interzice importurile de petrol şi gaz din Rusia.

Rusia amenință cu tăierea gazelor 

Peskov a dat asigurări totodată că Rusia a fost, este şi va continua să fie un furnizor de energie de încredere şi a precizat că fluxurile de energie nu au fost întrerupte. "Însă acest dezmăţ ostil declanşat de Occident complică foarte mult situaţia şi ne forţează să ne gândim serios" la paşii următori, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Președintele rus Vladimir Putin a semnat marți un decret care restricționează importul și exportul de mărfuri și materii prime „pentru a asigura securitatea Federației Ruse”, a anunțat agenția de presă Interfax, citată de Reuters. Însă anunțul nu a precizat ce bunuri și materiale vor fi restricționate.

Pe acelaşi subiect

Sancţiuni economice masive au fost adoptate de numeroase ţări în special din Occident împotriva Rusiei după intrarea soldaţilor ruşi în Ucraina în urmă cu două săptămâni. SUA şi Marea Britanie au anunţat marţi că interzic importurile de hidrocarburi din Rusia, în timp ce UE este mai reticentă în a lovi acest sector de care este foarte dependentă.

De mai multe zile, lista companiilor occidentale care părăsesc Rusia se extinde, ceea ce riscă să ducă la un val masiv de concedieri. În afara companiilor care se închid din cauza sancţiunilor, care vizează în special băncile şi grupurile energetice, numeroase companii din sectorul consumului au anunţatcă îşi suspendă activităţile. 

McDonald's, Coca Cola, KFC, Pepsi, Pizza Hut suspendă activitatea în Rusia

McDonald's a anunat marți că va închide temporar restaurantele și va întrerupe operațiunile din Rusia. Multinaţionala a promis, însă, că toţi cei peste 62.000 de angajaţi vor fi în continuare plătiţi, pentru că "au pus suflet pentru brand", iar Ucraina va primi o donaţie de 5 milioane de dolari. Lanţul de cafenele Starbucks a luat aceeaşi decizie, iar Coca Cola a suspendat activitatea celor 10 fabrici din Rusia. Pepsi şi General Electric şi-au întrerupt parţial activitatea, la fel și KFC, Pizza Hut și Heineken. Şi grupul petrolier BT s-a retras din Rusia, la fel ca OMV şi Shell. 

Peste 230 de companii au decis suspendarea activităţii pe o perioadă nedeterminată în Rusia. Rusia a devenit cea mai sancţionată ţară din lume peste Iran, Venezuela, Coreea de Nord şi Cuba. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Putin amenință că va lovi rapid Occidentul unde îl doare mai tare după ce SUA au declarat ”război economic” Rusiei