Antena Meniu Search
x

Putin a înjurat NATO pe tema bombelor nucleare: "Avem mai multe ca ei și vor să reducem numărul. Să-i ia naiba"

Război în Ucraina. Vladimir Putin a vorbit vineri la Forumul economic de la Sankt Petersburg, considerat un fel de replică autohtonă a Forumului Economic Mondial de la Davos, şi, pentru a-şi justifica operaţiunea militară din Ucraina, l-a calificat pe omologul său de la Kiev, Volodimir Zelenski, care are origini evreieşti, drept o "ruşine pentru poporul evreu", transmite news.ro, care citează AFP și Reuters. Mai mult, referindu-se la inițiativa Vestului de reducere a arsenalului nuclear, liderul de la Kremlin a înjurat NATO: "Avem mai multe ca ei și vor să reducem numărul. Să-i ia naiba".

de Redactia Observator

la 16.06.2023, 19:22

președintele Rusiei Vladimir Putin
Putin crede că Ucraina nu va mai rezista mult și susține că prietenii lui îl consideră pe Zelenski "o rușine pentru poporul evreu" - Profimedia Images

"Am avut mulţi prieteni evrei încă din copilărie. Şi ei spun că Zelenski nu este evreu, ci o ruşine pentru poporul evreu. Nu este o glumă", a declarat Vladimir Putin, al cărui discurs a fost transmis în direct de televiziunea rusă.

El l-a acuzat din nou pe preşedintele ucrainean că "îi acoperă pe acei nenorociţi de neonazişti" şi că îi tratează ca pe nişte eroi pe colaboratorii nazişti din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. "De ce nu ne ascultă?", a întrebat el retoric. "Suntem obligaţi să luptăm împotriva acestui lucru", a afirmat Putin.

"Avem tot dreptul să considerăm că obiectivul de denazificare a Ucrainei este unul dintre obiectivele-cheie", a adăugat el reluând acuzaţiile de presupus "genocid" asupra rusofonilor din Ucraina, invocate în momentul invadării ţării vecine.

Vladimir Putin crede că Ucraina își va epuiza în curând stocul propriu de armament

Pe acelaşi subiect

Vorbind despre situaţia de pe front, Putin a spus că în curând Ucraina îşi va epuiza tot stocul propriu de armament şi va depinde exclusiv de livrările din străinătate, iar în aceste condiţii nu va mai putea rezista mult. "În curând, Ucraina va înceta cu totul să mai folosească propriile echipamente. Nu va mai rămâne nimic din el. Tot ceea ce folosesc în luptă este adus din afară. Nu poţi lupta mult timp aşa", a spus Putin.

În ceea ce priveşte contraofensiva Ucrainei, Putin a continuat să susţină teza Moscovei că până acum se dovedeşte a fi un eşec. "Nu şi-au atins obiectivele în niciunul dintre sectoare. Cred că forţele armate ucrainene nu au nicio şansă aici", a declarat liderul de la Kremlin.

Putin confirmă că arme nucleare tactice din Rusia au ajuns deja în Belarus

Liderul de la Kremlin a confirmat, vineri, că Moscova a mutat deja arme nucleare tactice în Belarus, aşa cum declarase zilele trecute şi preşedintele dAleksandr Lukaşenko.

"S-a întâmplat, primele arme nucleare au fost livrate pe teritoriul Belarusului", a spus Putin, citat de Bloomberg News. "Aceasta este prima parte. Dar până la sfârşitul verii, până la sfârşitul anului, vom finaliza această acţiune", a adăugat liderul de la Kremlin.

El a insistat că Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile de neproliferare prin păstrarea controlului asupra armelor, dar a instruit trupele belaruse în ceea ce priveşte "depozitarea şi utilizarea muniţiilor speciale tactice".

Rusia anunţase anterior că intenţionează să depoziteze unele arme nucleare tactice în Belarus, dar care ar fi sub controlul deplin al Moscovei.

Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat într-un interviu difuzat miercuri de postul public rusesc Rossia-1 că ţara sa a început deja să primească arme nucleare tactice ruseşti, despre care a spus că unele sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice lansate de SUA asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki în 1945. Declaraţia sa a surprins oarecum, întrucât în urmă cu câteva zile Vladimir Putin spunea că mutarea armelor nucleare tactice în Belarus ar urma să aibă loc abia la începutul lunii iulie.

Putin, despre reducerea arsenalului nuclear: "Avem mai multe decât țările NATO și ei vor să reducem numărul. Să-i ia naiba"

Liderul rus Vladimir Putin anunţase în martie un plan de desfăşurare de arme nucleare tactice în Belarus, prima mutare a Moscovei a unor astfel de focoase în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice în 1991. Dacă armele ar fi amplasate la baza aeriană de la Lida, la 40 km de graniţa cu Lituania, vehiculele lor purtătoare ar putea atinge o mare parte din Europa de Est, inclusiv România.

Pe de altă parte, potrivit Interfax, Vladimir Putin a declarat vineri că are o atitudine negativă faţă de posibilitatea utilizării armelor nucleare tactice.

Moderatorul Forumului Economic de la Sankt Petersburg l-a întrebat pe Putin ce părere are despre ideea de a folosi arme nucleare tactice ca factor de descurajare nucleară. "Negativă", a răspuns Putin. El a reamintit în context că Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă integritatea sa teritorială, independenţa, suveranitatea şi însăşi existenţa statului ar fi ameninţate.

"Armele nucleare sunt create pentru a ne asigura securitatea în sensul cel mai larg al cuvântului şi existenţa statului rus. Dar, în primul rând, nu avem o astfel de nevoie şi, în al doilea rând, simplul fapt de a specula pe acest subiect scade deja posibilitatea de a coborî pragul de utilizare a armelor", a explicat Putin.

În acelaşi timp, liderul rus a dat asigurări că Rusia nu are de gând să îşi reducă arsenalul nuclear. "Avem mai multe decât țările NATO și ei vor să reducem numărul. Să-i ia naiba", a declarat Putin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Putin a înjurat NATO pe tema bombelor nucleare: "Avem mai multe ca ei și vor să reducem numărul. Să-i ia naiba"