Antena Meniu Search
x

Video Putin ignoră apelurile disperate ale mamei lui Navalnîi, dar arestează "trădători": o balerină, trimisă după gratii pentru că a strâns 50 de dolari pentru Ucraina

Apel sfâşietor la Vladimir Putin. Mama lui Alexei Navalnîi i-a cerut preşedintelui rus să-i permită ridicarea cadavrului. Cu mai puţin de o lună până la alegerile prezidenţiale, liderul de la Kemlin pare ocupat cu epurările politice. Fratele lui Alexei Navalnîi, Oleg, a fost pus şi el pe lista celor urmăriţi de statul rus, în timp ce o balerină, care a strâns 50 de dolari pentru Ucraina a fost arestată şi trimisă după gratii pentru trădare.

de Redactia Observator

la 21.02.2024, 08:24

Vezi și

Pentru a cincea zi la rând, mama lui Alexei Navalnîi a încercat să îi recupereze corpul de la morgă. A primit acelaşi răspuns - cadavrul rămâne pentru examene toxicologice, care vor dura cel puţin două săptămâni. Aşa că s-a adresat direct preşedintelui rus. "Fac apel la tine, Vladimir Putin, pentru că soluţia la această problemă depinde doar de tine. Lasă-mă să îmi văd, în sfârşit, fiul! Cer ca trupul lui Alexei să îmi fie predat imediat ca să pot să îl îngrop într-un mod uman", a declarat Liudmila Navalnîi, mama lui Alexei Navalnîi.

Statul rus pare că s-a lansat într-o răzbunare împotriva familiei Navalnîi

Statul rus pare însă că s-a lansat într-o răzbunare împotriva familiei Navalnîi. Fratele lui Alexei, Oleg, care nu se mai află în Rusia din 2021, a fost pus pe lista celor urmăriţi internaţional pentru o condamnare din 2022. Lista epurărilor continuă şi cu Ksenia Karelina, o balerină rusă care are şi cetăţenie americană. Ea a fost arestată la final de ianuarie pentru că a strâns fonduri pentru Ucraina şi a transferat 51 de dolari unei organizaţii caritabile de acolo. Este acuzată de înaltă trădare şi riscă 20 de ani după gratii. Zilele trecute, un pilot rus care a dezertat la începutul războiului cu un elicopter al armatei a fost găsit asasinat în Spania. Un fost rival politic al lui Putin, refugiat la Londra, spune că riscul acesta îi pândeşte pe toţi cei care îl înfruntă pe liderul rus.

"Dacă te gândeşti tot timpul că poţi fi asasinat rişti să înnebuneşti, o iei razna. Trebuie să uiţi de acest lucru", a declarat Mihail Hodorkovski, opozant al lui Putin. Ţările europene continuă să pună presiune pe Moscova. Ambasadorii ruşi au fost convocaţi să dea explicaţii în Germania, Finalnda, Suedia, Olanda şi Marea Britanie. Şeful diplomaţiei europene nu s-a sfiit de cuvinte tari când a vorbit de moartea lui Navalnîi. "A fost ucis încet într-o închisoare din Rusia de către regimul lui Putin. Aceasta este descrierea corectă", a declarat Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE.

Declaraţia vine după discuţia purtată de liderii UE cu văduva lui Navalnîi, care a acuzat că soţul ei a fost ucis de Putin cu Noviciok. "Desigur, acestea sunt acuzații absolut nefondate, nepoliticoase, la adresa șefului statului rus. Dar, având în vedere că Iulia Navalnîi a devenit văduvă acum câteva zile, nu o să comentez acuzaţia", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Între timp, Kirill Logvinov, însărcinatul rus cu afaceri la Bruxelles, a fost convocat de Uniunea Europeană, iar Casa Albă urmează să anunţe vineri un pachet major de sancţiuni împotriva Rusiei, în urma decesului lui Navalnîi.

Pe tot continentul, oamenii de rând continuă să prezinte omagii pentru cel care i s-a opus lui Putin. Zeci de ruşi din Moscova şi Sankt Petersburg au depus flori la monumentele victimelor represiunii politice. Imediat ce sunt depuse, florile sunt însă ridicate de soldaţi. Printre cei care i-au adus un omagiu fostului disident este şi ambasadorul român la Moscova, care a scris că este alături de ruşii care vor libertate şi democraţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Putin ignoră apelurile disperate ale mamei lui Navalnîi, dar arestează "trădători": o balerină, trimisă după gratii pentru că a strâns 50 de dolari pentru Ucraina