Antena Meniu Search
x

Putin îi obligă prin decret pe mercenari să depună jurământ de credinţă faţă de Rusia, la fel ca soldaţii din armata regulată

Război în Ucraina. Vladimir Putin a semnat azi un decret care îi obligă pe luptătorii paramilitari să depună jurământ de credinţă în faţa steagului Rusiei. 

de Redactia Observator

la 25.08.2023, 17:18

Putin îi obligă prin decret pe mercenari să depună jurământ de credinţă faţă de Rusia, la fel ca soldaţii din armata regulată
Vladimir Putin decorează soldaţi la Kremlin - Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret care îi obligă pe membrii formaţiunilor paramilitare să depună jurământ faţă de Rusia, la fel ca soldaţii din armata regulată, la două zile după presupusa moarte a şeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

În virtutea acestui decret publicat pe site-ul guvernului, aceştia trebuie să jure "fidelitate" şi "loialitate" faţă de Rusia şi "să urmeze cu stricteţe ordinele comandanţilor şi superiorilor". De asemenea, ei se angajează să "respecte cu sfinţenie Constituţia rusă", "să îndeplinească cu conştiinciozitate sarcinile care le sunt încredinţate" şi "să apere cu curaj independenţa ţării şi ordinea constituţională".

Putin îi obligă prin decret pe membrii grupurilor paramilitare să depună jurământ

Textul jurământului pentru "voluntari" este în linii mari asemănător cu cel al jurământului militar, potrivit TASS. "Eu (nume, prenume, patronim) jur credință solemnă Federației Ruse, mă angajez să respect cu sfințenie Constituția Federației Ruse, să respect cu strictețe ordinele comandanților și superiorilor, să îndeplinesc cu conștiință îndatoririle care mi-au fost atribuite. Jur să fiu devotat Federației Ruse, să-i apăr cu curaj independența și ordinea constituțională".

Pe acelaşi subiect

Acest decret se referă la persoanele înrolate combatanţi voluntari, cele care "contribuie la îndeplinirea sarcinilor atribuite forţelor armate ruse" şi la alte "organisme şi formaţiuni militare", inclusiv la forţele teritoriale de apărare formate în timpul conflictului din Ucraina. Deşi mercenariatul este interzis prin lege în Rusia, sunt tolerate activităţile "companiilor militare private" care oferă oficial servicii de "securitate", dintre care Wagner este cea mai mare şi cea mai cunoscută.

Textul a fost semnat la două luni după ce mercenarii Wagner au încercat pentru scurt timp să mărşăluiască spre Moscova într-o revoltă menită să-i înlăture pe rivalii lui Prigojin din sistemul de apărare, o rebeliune condamnată de preşedintele Vladimir Putin ca o trădare şi o "înjunghiere în spate"

Potrivit TASS, decretul îi vizează nu doar pe membrii formațiunilor de voluntari, adică paramilitare, ci și pe cei care asistă armata în îndeplinirea sarcinilor și participă la "operațiune militară specială", aşa cum numeşte Kremlinul războiul din Ucraina. Lista include şi forţele de securitate şi intervenţie "Okhrana" create sub umbrela Gărzii Naţionale din Rusia pentru regiunile ucrainene anexate de Moscova. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Putin îi obligă prin decret pe mercenari să depună jurământ de credinţă faţă de Rusia, la fel ca soldaţii din armata regulată