Antena Meniu Search
x

Prima reacție a lui Putin, după moartea lui Prigojin: "A fost un om cu o soartă grea, care a făcut greșeli grave în viață"

Președintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanțe familiilor îndoliate după prăbușirea aeronavei Embraer, în apropiere de Moscova. Liderul de la Kremlin a precizat că, dacă primele informații sunt corecte, în avion se aflau angajați ai companiei militare private Wagner. Putin l-a numit pe Evgheni Prigojin o persoană talentată, dar cu o soartă grea. De asemenea, președintele Federației Ruse și-a exprimat încrederea că oficialii din aviație și procuratură vor investiga temeinic cauzele prăbușirii.

de Redactia Observator

la 24.08.2023, 19:43

președintele Rusiei Vladimir Putin
Prima reacție a lui Putin, după moartea lui Prigojin: "A fost un om cu o soartă grea, care a făcut greșeli grave în viață" - Profimedia Images

"Ceea ce s-a întâmplat este o tragedie. Membrii Wagner care au murit în avion sunt oameni care au contribuit semnificativ la lupta împotriva regimului neo-nazist din Ucraina. Acest lucru nu va fi uitat. Îl cunosc pe Prigojin de multă vreme. De la începutul anilor '90. Evgheni Prigojin a fost un om cu o soartă grea, care a făcut greșeli grave în viață. A obținut rezultatele dorite atât pentru el, cât și pentru cauza noastră comună. Prigojin a fost o persoană talentată și un om de afaceri care a lucrat nu numai în Rusia, ci și în străinătate, în special în Africa. S-a ocupat de petrol, gaze și metale prețioase. A fost începută o anchetă cu privire la accident. Ea va fi, fără îndoială, realizată până la capăt. Acum există examinări tehnice și genetice, care necesită o anumită perioadă de timp", a declarat Vladimir Putin, la o întâlnire cu Denius Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk.

Primele ipoteze după prăbușirea avionului în care se afla Evgheni Prigojin

Omul lui Putin a fost asasinat cu o bombă ascunsă în avionul lui, într-o ladă de vin. Informaţia vine de la serviciile secrete britanice şi complică o dată în plus misterul morţii lui Evgheni Prigojin. Putin joacă rolul suspectului de serviciu, după ce mâna lui dreaptă dăduse semne de nesupunere acum două luni

Avionul privat al lui Evgheni Prigojin a decolat de pe aeroportul Șeremetievo-Moscova spre Sankt Petersburg şi a dispărut de pe radare după o jumătate de oră, la 300 de kilometri distanţă de capitală. Mai multe imagini postate pe rețelele sociale arată momentul în care avionul se prăbuşeşte, cuprins de flăcări. Înainte să cadă aeronava, martorii au auzit două zgomote puternice şi au văzut o explozie în aer. 

Pe acelaşi subiect

Mercenarii Wagner cred că Prigojin a fost asasinat la ordinul Kremlinului

Cei care au rămas la conducerea grupului Wagner îi acuză pe oficialii Kremlinului, cu Putin în frunte, că ar fi pus la cale asasinarea lui Prigojin şi spun că sunt gata să organizeze al doilea "Marș al Justiției" spre Moscovei. Mai multe comandouri de luptători se îndreaptă deja din Belarus către Rusia, anunţă serviciile secrete din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării susţine că avionul în care era Prigojin ar fi fost doborât de FSB, fostul KGB. 

Nicio dovadă oferită de Rusia sau de grupul Wagner nu arată că Evgheni Prigojin a murit sau că trupul lui a fost identificat. Cu toate acestea, un canal Telegram cu surse în poliţie şi justiţie susţine că liderul Wagner ar fi fost identificat la morgă de unul dintre comandanţii săi, după degetul lipsă de la mână. Coincidenţă sau nu, moartea lui Evgheni Prigojin are loc la două luni după ce omul de afaceri poreclit "bucătarul lui Putin" a condus o rebeliune a mercenarilor Wagner împotriva conducerii militare ruse, nemulţumit că luptătorii săi au fost lăsaţi singuri să ducă greul războiului din Ucraina. 

Putin era la un concert atunci când avionul lui Prigojin pica din cer, din senin

În timp ce presa rusă anunţa moartea lui Prigojin, Putin participa la un concert dedicat unei bătălii din Al Doilea Război Mondial. Nu rostea niciun cuvânt despre moartea celui care i-a fost aliat până nu demult. Om de afaceri şi propriertar al unui lanţ de restaurante de lux, Prigojin l-a cunoscut cel mai probabil pe Putin când acesta era consilierul primarului din Sankt Petersburg.

Odată cu ascensiunea la putere a lui Putin, începe şi cea a lui Prigojin. Câştigă contracte de catering pentru Kremlin și elita rusă, de unde porecla Bucătarul lui Putin. În 2006, când președintele american George W. Bush a călătorit la Sankt Petersburg, el și soția sa au fost serviți cu vin chiar de Prigojin la cina găzduită de Putin.

Omul de afaceri a înfiinţat grupul paramilitar Wagner în 2014 şi a început să facă treburile murdare ale Krmelinului pe fronturile din Ucraina, Siria şi Africa. După aceste misiuni, singur spunea că porecla potrivită ar fi fost Măcelarul lui Putin. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Prima reacție a lui Putin, după moartea lui Prigojin: "A fost un om cu o soartă grea, care a făcut greșeli grave în viață"