Antena Meniu Search
x

Putin, informat de "sabotori" veniţi din Ucraina. Reacția oficială a Kremlinului: O acțiune pentru a "distrage atenţia" de la situaţia din Bahmut

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat despre o incursiune în curs de desfăşurare pe teritoriul rus a unor "sabotori" veniţi din Ucraina, un atac menit să "distragă atenţia" de la cucerirea oraşului Bahmut, revendicată de Moscova, a declarat purtătorul său de cuvânt, citat luni de AFP. Potrivit oficialului de la Kremlin, Ucraina a lansat acest atac asupra regiunii Belgorod, care se învecinează cu teritoriul ucrainean, pentru a "distrage atenţia" de la situaţia din Bahmut, epicentrul luptelor ruso-ucrainene de luni de zile şi oraş pe care Moscova a afirmat că l-a cucerit în acest weekend.

de Redactia Observator

la 23.05.2023, 11:19

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse
Putin, informat de "sabotori" veniţi din Ucraina. Reacția oficială a Kremlin: O acțiune pentru "distrage atenţia" de la situaţia din Bahmut - Profimedia

"Ministerul Apărării, FSB şi gărzile de frontieră l-au informat pe preşedinte (...), se acţionează pentru a elimina acest grup de sabotaj de pe teritoriul rus", a declarat Dmitri Peskov pentru agenţiile ruse. "Înţelegem pe deplin că scopul acestui act de sabotaj este de a distrage atenţia de la Bahmut, pentru a minimiza efectul pierderii oraşului de către partea ucraineană", a adăugat acesta.

În schimb, Kievul afirmă că mai controlează câteva obiective din Bahmut, dar mai ales că atacă flancurile ruseşti din suburbii, pentru a încercui forţele Moscovei în oraş. Kievul a declarat de asemenea luni că nu are "nimic de-a face" cu incursiunea unor combatanţi în Rusia, într-o regiune de frontieră cu Ucraina, un nou incident pe teritoriul rus atribuit de Moscova Ucrainei, adaugă France Presse.

"Ucraina urmăreşte cu interes evenimentele din regiunea rusă Belgorod şi studiază situaţia, dar nu are nimic de-a face cu acest lucru", a susţinut, pe Twitter, Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene. 

Posibile acte de sabotaj al ucrainenilor în Rusia

Pe acelaşi subiect

Autorităţile ruse au declarat luni că un grup ucrainean de "sabotaj" a intrat în regiunea Belgorod, la graniţa cu Ucraina, şi că se desfăşoară acţiuni pentru a-l distruge, în contextul unei serii de atacuri pe teritoriul rus, transmite AFP.

"Un grup de sabotaj şi recunoaştere al armatei ucrainene a intrat în districtul Graivoron", la graniţa cu Ucraina şi situat la aproximativ 65 de kilometri vest de oraşul Belgorod", a declarat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov. "Forţele armate ruse, alături de Gărzile de frontieră, Rosgvardia (Garda Naţională) şi FSB (serviciile de securitate) iau toate măsurile necesare pentru a elimina inamicul", a adăugat el, într-un mesaj pe Telegram.

AFP nu a fost în măsură să confirme aceste declaraţii din sursă independentă. În ultimele săptămâni, în timp ce se profilează o ofensivă ucraineană majoră, teritoriul rus a fost ţinta unui număr tot mai mare de sabotaje, atentate şi atacuri cu dronă atribuite Kievului.

La începutul lunii mai, Moscova a afirmat că a interceptat două drone ucrainene care vizau o clădire a Kremlinului, inima puterii ruse, şi a acuzat Washingtonul că a sponsorizat presupusul atac. De fiecare dată, Ucraina a negat responsabilitatea sau s-a abţinut să comenteze.

Aceasta nu este prima dată când un grup de "sabotori" este semnalat în Rusia. În martie, incursiunea unor bărbaţi înarmaţi în regiunea de frontieră Briansk a provocat un şoc, spulberând sentimentul de inviolabilitate a frontierei. Potrivit autorităţilor ruse, doi civili au fost ucişi şi un copil de 11 ani a fost rănit atunci când "sabotorii'" au deschis focul asupra unei maşini într-un sat. Kievul a negat orice implicare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri externe » Putin, informat de "sabotori" veniţi din Ucraina. Reacția oficială a Kremlinului: O acțiune pentru a "distrage atenţia" de la situaţia din Bahmut