Antena Meniu Search
x

Putin şi Erdogan se întâlnesc pe 4 septembrie la Soci. Informaţia, confirmată de Kremlin

Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni, luni 4 septembrie, cu liderul turc, Recep Erdogan la Soci, în Rusia. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

de Redactia Observator

la 01.09.2023, 15:01

Putin şi Erdogan se întâlnesc pe 4 septembrie la Soci. Informaţia, confirmată de Kremlin
Putin ameninţă cu o ripostă "în oglindă" după atacul cu drone asupra Moscovei: "Ei ne provoacă" - Profimedia Images

Potrivit unor surse turce citate de această agenţie de presă, cei doi şefi de stat vor discuta în primul rând despre exporturile de cereale prin Marea Neagră. 

În luna iulie, presa turcă specula că Vladimir Putin ar urma să se întâlnească cu omologul său turc în Ankara, însă Kremlinul nu a confirmat această informaţie.

Ulterior, pe 28 august, Partidul Justiţie şi Dezvoltare a anunţat că preşedintele turc, Recep Erdogan, se pregăteşte să efectueze ”în curând” o vizită în Rusia, pentru a discuta cu liderul de la Kremlin despre o relansare a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor la Marea Neagră.

”Preşedintele nostru a luat iniţiativa unor negocieri în vederea relansării acordului pentru a evita ca lumea să se confrunte cu o criză alimentară. El va efectua în curând o vizită la Soci”, anunţa, pe 28 august, purtătorul de cuvânt al partidului lui Erdogan. Informaţia a fost confirmată vineri, 1 septembrie, de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Pe acelaşi subiect

Putin nu a mai părăsit Rusia de când tribunalul de la Haga a anunțat mandatul, în luna martie, dar a vizitat teritoriile ocupate din Ucraina. A lipsit inclusiv de la summitul BRICS din Africa de Sud, care a avut loc săptămâna trecută. Totodată, preşedintele rus a anunţat că va lipsi şi de la summitul G20 din septembrie de la New Delhi, potrivit BBC. Însă este posibil să accepte invitaţia lui Xi Jinping, în China, la summitul Belt and Road, care va avea loc în luna octombrie.

Criza cerealelor. ONU a trimis Rusiei un nou set de propuneri

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat joi că a trimis Rusiei "un set de propuneri concrete" menite să reinstituie înţelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur.

Moscova a refuzat în iulie prelungirea acestei înţelegeri, acuzând că nu a fost respectată componenta ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei, şi că prea puţine cereale ucrainene au ajuns în ţările sărace, deşi aprovizionarea acestor ţări era scopul invocat de Ucraina şi aliaţii ei occidentali.

Un diplomat rus a declarat agenţiei Reuters că nu este "nimic nou" în scrisoarea pe care Guterres i-a transmis-o ministrului rus de externe Serghei Lavrov. Acesta din urmă a declarat joi, după o convorbire cu omologul său turc, Hakan Fidan, că Rusia nu a primit niciun semn că statele occidentale vor oferi garanţiile pe care le cere în vederea reinstituirii acordului privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Rusia a cerut în special reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhoznadzor la sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Putin şi Erdogan se întâlnesc pe 4 septembrie la Soci. Informaţia, confirmată de Kremlin