Antena Meniu Search
x

Putin începe vânătoarea de "trădători" şi "ticăloşi": Cine critică armata şi regimul rămâne fără case şi bani

Război în Ucraina. Vladimir Putin a promulgat legea care prevede confiscarea bunurilor celor care defăimează armata rusă şi regimul. Legea adoptată de parlament pe 31 ianuarie îi vizează de fapt pe ruşii care au părăsit ţara, dar "se folosesc de bunurile pe care le au în Rusia" pentru "a trăi confortabil"  în Occident, potrivit deputatului Andrei Lugovoi.

de Redactia Observator

la 14.02.2024, 16:13

Putin începe vânătoarea de "trădători" şi "ticăloşi": Cine critică armata şi regimul rămâne fără case şi bani
Putin începe vânătoarea de "trădători" şi "ticăloşi": Cine critică armata şi regimul rămâne fără case şi bani - Getty Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri o lege ce vizează confiscarea banilor şi bunurilor persoanelor declarate vinovate de difuzarea de "informaţii false" despre armata rusă. Este un nou exemplu de represalii ale Kremlinului împotriva vocilor critice, la doi ani de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, comentează AFP.

Legea împotriva "ticăloşilor", semnată de Putin

Moscova a declarat ilegale criticile la adresa armatei la scurt timp după ce şi-a lansat invazia asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022. Noul text promulgat a fost votat la sfârşitul lui ianuarie de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, apoi, la începutul lui februarie, de Consiliul Federaţiei, camera superioară. Miercuri, deloc suprinzător, decretul prezidenţial semnat de Vladimir Putin a fost publicat de autorităţile ruse.

În momentul prezentării noului text, preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, estimase că această lege împotriva "ticăloşilor" va permite "pedepsirea trădătorilor" care "acţionează împotriva ţării lor". În fapt, legea nu prevede confiscarea absolut a tuturor bunurilor unei persoane condamnate, ci a banilor şi fondurilor sale "utilizate sau destinate" finanţării de activităţi "criminale", termeni ce rămân foarte vagi.

Pe acelaşi subiect

"Oricine încearcă de acum să provoace pagube patriei, țării și cetățenilor Federației Ruse va pierde totul. Și va muri în afara țării noastre ca ultimul câine"  a spus deputatul Andrei Lugovoi.

De asemenea, textul legii autorizează justiţia să retragă toate distincţiile onorifice de stat persoanelor condamnate pentru "false informaţii". Acuzaţia de difuzare de "informaţii false" despre armata rusă este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani. Mai multe sute de ruşi au fost condamnaţi în virtutea acestui articol al Codului Penal rus în ultimii aproape doi ani de zile.

Cine sunt "trădătorii" vânaţi de regimul lui Putin

Potrivit Reuters, legea permite statului rus să confişte proprietăţile rușilor care au părăsit țara și critică războiul din Ucraina, dar care continuă să se bazeze pe veniturile din închirierea caselor, proprietăţilor sau apartamentelor lor în Rusia. legea este comparată cu vânătoarea de vrăjitoare din anii 1930 sub dictatorul Stalin, cu retorica privind "duşmanii statului", şi ar putea afecta mii de ruşi care s-au exprimat împotriva invadării Ucrainei. 

Dar, o analiză a legii realizată de site-ul independent de investigaţii Meduza arată că nu doar cei condamnați pentru "informaţii false" despre armată riscă să rămână fără case şi bani, ci și membrii organizațiilor considerate "indezirabile" și chiar dezertorii.

Cu alte cuvinte, pot fi pedepsiţi şi ruşii care promovează activități împotriva "securității" statului, ruşii care oferă "asistență în executarea deciziilor organizațiilor internaționale la care Federația Rusă nu aderă sau organismelor guvernamentale străine", ruşii care "participă la activitățile unei organizații indezirabile", ruşii care nu "respectă un ordin" sau ruşii care "dezertează".

Ce bunuri pot fi confiscate 

Legea nu vorbește despre confiscarea tuturor bunurilor unei persoane condamnate, dar se referă la bani și obiecte de valoare obținute prin săvârșirea infracțiunii precum şi bunurile folosite la încălcarea legii. De exemplu, pot fi confiscaţi banii obţinuţi din salariile unui jurnalist care scrie despre războiul împotriva Ucrainei sau salariiile unei persoane care lucrează pentru o organizație independentă care apără drepturile omului. În cazul unui rus, acuzat de cooperare cu organizații "indezirabile", dacă este considerat "organizator" sau "sponsor", statul rus îi poate lua toţi banii din conturi, sub pretextul că banii sunt destinati finanțării unei organizații "indezirabile".

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Putin începe vânătoarea de "trădători" şi "ticăloşi": Cine critică armata şi regimul rămâne fără case şi bani