Antena Meniu Search
x

Video Statul român, marele câștigător al crizei energetice. De ce spun experții că scumpirile s-au făcut "cu voie" de la autorități

Facturile îi sărăcesc pe oameni, dar îmbogăţesc statul. Aproape 70% din creșterile de preț se duc la bugetul de stat, marele câștigător al acestei crize. Cercul în care se învârt banii mulţi e acelaşi: companiile producătoare şi statul român, care le controlează. În aceste condiţii, specialiştii cred că Guvernul ar putea fi mai cu dare de mână, adică să dea ajutoare mai generoase oamenilor care nu-şi pot plăti utilităţile.

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 28.01.2022, 20:34

Vezi și

Criza energetică fără precedent este pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Statul pare că va ieşi cel mai puţin şifonat din acest haos. Aproape 70% din creșterile de preț se duc direct la buget. Cei mai mulţi bani vin din suprataxe şi încasări mai mari din TVA, sume care se reflectă şi în factura plătită de oameni. În plus, companiile cu profituri record sunt ale statului sau controlate de stat. 

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: 80% din piaţa de energie electrică este dominată de stat. Avem şi la gaz companii de stat, una dintre cele mai mari fiind Romgazul. Statul are acţiuni inclusiv la cel de-al doilea producător, la Petrom.

Statul, prin Ministerul Energiei, controlează parţial şi piaţa furnizorilor. Este acționar la 5 dintre cele 7 mari companii. Operatorii spun, însă, că nu au luat niciun ban din toată această criză. 

Dana Dărăban, reprezentant furnizori: Costul furnizorului cu achiziţia mărfii în cazul gazelor naturale reprezină cam 70%. În cazul energiei electrice, 60%. 

Pe acelaşi subiect

Volker Raffel, directorul general companie de furnizare: Câştigul pe care noi, furnizorii, îl primim nu s-a schimbat. Dacă cineva a plătit 100 de lei în primăvara anului trecut, noi primit tot 5 lei. Ceea ce s-a schimbat este că producătorii cer cu mult mai mulţi bani decât o făceau înainte. 

Furnizorii se plâng că nu au primit încă niciun leu de la stat pentru compensarea facturilor

Dana Dărăban, reprezentant furnizori: Orice întârziere va crea o problemă de cash flow la companiile de furnizare, care nu vor avea să susţină în continuare financiar această schemă. Anumiţi furnizori au apelat la împrumuturi bancare.

Experţii în energie spun însă că scumpirile s-au făcut "cu voie" de la stat. Prețul a fost tras în sus chiar prin legea plafonării. 

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Dacă n-ar fi fost premeditat şi instituţiile statului şi-ar fi făcut treaba cu brio, adică ar fi sancţionat orice derapaj, ar fi luat măsuri de securitate energetică, preţul gazelor naturale nu atingea sub nicio formă în iarna asta o valoare mai mare, medie, de 230-250 de lei, mult sub cel plafonat, 310 lei/MWh. 

Lucia Cujbă, reporter Observator: Potrivit unei analize, doar din creșterea facturilor la gaze, statul a încasat anul trecut, jumătate de miliard de euro, iar în anul 2022 urmează să strângă la buget aproape 3 miliarde de euro.

Adică, de 5 ori mai mult. Această sumă echivalează cu creșterea impozitelor și taxelor pentru români în medie cu 150 euro pe an pentru fiecare cetățean.

Statul român ar putea fi mai generos cu cetățenii, în criza energetică

Din banii strânşi la buget sunt date compensaţii la facturi. Experţii în energie spun însă că statul ar putea fi mai generos, pentru că are de unde. 

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: România este într-o poziţie avantajoasă în raport cu alte ţări, cu Ungaria, cu Bulgaria, cu Austria chiar. La ei, mare parte din creştere pleacă în străinătate, în special în Rusia. Noi ne producem şi energia electrică şi gazul, foarte puţini bani se duc în străinătate, rămân aici şi ar putea fi folosiţi pentru a fi întorşi către cei care au nevoie.

Multe dintre ţările europene au mers pe reducerea TVA la energie. Guvernul Poloniei a fost cel mai radical. A anunțat TVA zero la gaze de la 1 februarie, ca să-și protejeze cetățenii de preţurile mari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Statul român, marele câștigător al crizei energetice. De ce spun experții că scumpirile s-au făcut "cu voie" de la autorități