Antena Meniu Search
x

Răsturnare de situaţie. Tentativa de asasinare a lui Gheşev ar fi o înscenare, susţine opoziţia de la Sofia. Procurorul-şef bulgar ar proteja anumiţi politicieni

Tentativa de asasinare a procurorului general al Bulgariei se complică din ce în ce mai tare pe măsură ce investigaţia avansează! Modelul de bombă care ar fi trebuit să îl ucidă poate fi realizat doar de cinci persoane, au anunţat anchetatorii din Sofia. Potrivit unor surse din anchetă, dispozitivul exploziv a fost detonat de la distanţa, dar mult prea repede. Interesant este că procurorul general îşi schimbase cu scurt timp înainte traseul. Iar aici intervine o a doua descoperire care ridică semne de întrebare. Anchetatorii au dat de o a doua bombă, pe acelaşi traseu, semn că atacatorii aveau informaţii din interior, dar şi că au fost obligaţi să-şi reconfigureze rapid acţiunile. Intre timp, procurorul general al României, Alex Florenţa, i-a transmis toată susţinerea omologului său şi a catalogat atentatul drept un atac la adresa democraţiei şi o încercare de subminare a statului de drept. 

de Redactia Observator

la 03.05.2023, 13:42

Vezi și

Procurorul general al Bulgariei ar fi trebuit să se îndrepte spre Turcia, însă - în ultimul moment - a decis să aibă o întâlnire cu un grup de magistraţi dintr-o localitate aflată oarecum pe traseu. Abaterea nu era semnificativă, aşa că schimbarea de itinerariu nu trebuia să ofere surprize. Doar că nu s-a întâmplat aşa, iar dispozitivul exploziv a fost detonat în apropierea maşinii. Până acum, anchetatorii vorbesc despre o telecomandă acţionată de o persoană care şi-a dorit să dispară cât mai rapid din zonă, astfel că a acţionat-o în avans. Dar nu acesta a fost marele noroc al procurorului general şi al familiei sale.

Ivan Demerdzhiev, ministrul bulgar de Interne: Ceea ce s-a dovedit a fi decisiv a fost blindajul mașinii folosit de procurorul șef Ivan Gheșev. Tocmai această bună protecție a făcut ca dispozitivul exploziv să nu poată pătrunde în blindajul mașinii și să pătrundă în carlinga unde se aflau pasagerii.

Surse din anchetă menţionează că acel tip de bombă poate fi confecţionat doar de cinci indivizi, astfel că investigatorii ar trebui să le dea de urmă destul de uşor.

Marian Marinov, anchetator: Se verifică toate probele care au fost ridicate, fragmente ce vor fi cercetate. Bucăţi metalice, plastic, lemn şi orice alte piese care se presupune că au făcut parte din sistemul exploziv.

Pe acelaşi subiect

Opoziţia din Sofia susţine că tentativele de asasinare ar fi doar nişte înscenări

Ivan Demerdzhiev, ministrul bulgar de Interne: Avem suspecți, dar nu pot dezvălui detalii în acest stadiu al anchetei.

În urmă cu aproximativ o lună, în presa din Bulgaria a apărut informaţia că procurorul general ar fi fost ameninţat de o grupare mafiotă din care ar face parte şi un om de afaceri român. Opoziţia din Sofia nu marşează pe varianta atentatelor şi susţine că ar fi doar nişte înscenări de natură să-i creeze lui Ivan Gheşev o imagine de luptător împotriva corupţiei şi infractorilor.

Acesta este procuror şef de 4 ani şi, potrivit unor jurnalişti bulgari, şi-a făcut un scop din a proteja anumiţi politicieni, ca nu cumva să se aleagă cu nişte dosare penale. De altfel, în 2020, la protestele faţă de corupţia din guvernul condus de fostul premier Boyko Borisov, manifestanţii au cerut - printre altele - şi demisia lui Ivan Gheşev.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Răsturnare de situaţie. Tentativa de asasinare a lui Gheşev ar fi o înscenare, susţine opoziţia de la Sofia. Procurorul-şef bulgar ar proteja anumiţi politicieni