Antena Meniu Search
x

Video Teoriile lansate după atentatul asupra procurorului general bulgar: victima mafiei sau o înscenare prin care să devină imaginea luptei anti-corupţie

Alertă maximă la graniţa cu România! La 24 de ore după atentatul eşuat la adresa procurorului general, autorităţile de la Sofia încearcă să îi găsească pe cei care au pus la cale operaţiunea. Inclusiv experţi contra terorismului din Israel s-au alăturat anchetei. Magistratul spune că a scăpat cu viaţă doar pentru că se afla într-o maşină blindată. 

de Redactia Observator

la 02.05.2023, 19:42

Vezi și

Bulgaria a chemat la apel toţii şefii serviciilor secrete şi militare care ar fi putut preîntâmpina atacul care l-a vizat pe procurorul general, Ivan Gheşev. Autorităţile de la Sofia spun că au deja şi un cerc de suspecţi.

Atentatul din Bulgaria: primele ipoteze 

"Este o procedură pe care trebuie să o respectăm, un protocol, nu putem da detalii, sunt mai multe variante care se cercetează. Nu ne putem pronunţa", a declarat Ivan Demerdjiev, ministrul bulgar de Interne. Din informaţiile făcute publice, bomba a fost realizată de un profesionist. Cei care au pus la cale asasinatul au aflat şi că şeful procurorilor şi-a schimbat agenda şi traseul în ultimul moment. Ar fi existat chiar şi un plan B. 

Explozibilul a fost detonat într-o curbă strânsă, în care şoferii încetinesc, pe şoseaua dintre Samokov şi Kivacevtsi, spre Sofia. Maşina cu care se deplasa procurorul era una blindată, aşa a scăpat teafăr. Alături de el se aflau soţia şi cei doi copii. "Dispozitivul a fost amplasat la un metru de şosea şi trebuia să explodeze exact când trecea pe acolo. L-a ratat la mustaţă", transmite un reporter Nova TV.

Pe acelaşi subiect

Suflul exploziei a lăsat un crater de trei metri diametru şi aproape jumătate de metru adâncime. Cel mai probabil, potrivit directorului serviciului naţional de investigaţii, cel care a detonat bomba era în apropiere. "Se verifică toate probele care au fost ridicate, fragmente ce vor fi cercetate. Metale, plastic, lemn şi orice alte piese care se presupune că au făcut parte din sistemul exploziv", spune Marian Marinov, anchetator.

În urmă cu o lună, o parte din presa bulgară a scris despre un alt complot la adresa lui Gheşev. O grupare mafiotă din care ar face parte şi un om de afaceri român l-ar fi ameninţat. La nivel neoficial, la Sofia se discută şi despre o înscenare a atacului terorist, pentru ca magistratul să fie perceput drept un luptător de temut împotria corupţiei şi infractorilor.

Cine este procurorul-şef bulgar Ivan Gheşev

Ivan Gheşev a fost numit în fruntea parchetului în urmă cu patru ani şi ar fi fost apropiat de Boyko Borisov, fostul premier al Bulgariei, vizat de o anchetă penală. Unii jurnalişti de la sud de Dunăre scriu că ar proteja unii politicieni de dosare penale. În 2020, au fost proteste faţă de corupţia din guvernul condus de Borisov şi bulgarii au cerut şi demisia lui Gheşev.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Teoriile lansate după atentatul asupra procurorului general bulgar: victima mafiei sau o înscenare prin care să devină imaginea luptei anti-corupţie