Antena Meniu Search
x

Finalul erei Castro în Cuba: Raul Castro renunţă la preşedinţie în aprilie 2018

Preşedintele cubanez Raul Castro îşi va ceda postul în aprilie 2018, a anunţat Adunarea Naţională.

Raul Castro va renunţa la funcţia de Preşedinte al Cubei în aprilie 2018

Preşedintele cubanez Raul Castro îşi va ceda postul în aprilie 2018. Adunarea Naţională a adoptat prin vot o amânare cu două luni a scrutinului care urmează să-l desemeneze pe succesorul actualului preşedinte, relatează AFP.

Alegerea de către Adunarea Naţională a Consiliul de Stat, însărcinat să-l aleagă pe preşedinte, a fost stabilită pe 19 aprilie, a anunţat presa de stat.

Această amânare din februarie în aprilie are loc în urma amânării, anul acesta, a alegerilor locale, prima etapă a alegerilor generale din 2017-2018, din cauza uraganului Irma, în septembrie, care a devastat o mare parte a insulei.

La propunerea Consiliului de Stat, Adunarea Naţională a prelungit actuala legislatură cu două luni, în sesiunea sa semestrială, care s-a deschis joi, la care presa internaţională nu are acces.

Scrutinul local din noiembrie şi decembrie este urmat - la o dată încă neprecizată - de alegerea celor aproximativ 600  de deputaţi ai Adunării Naţionale, care vor alege, la rândul lor, Consiliul de Stat, însărcinat apoi să îl desemneze pe noul şef al statului.

Raul Castro, în vârstă de 86 de ani, titular al postului din 2008, a anunţat deja că nu va candida la un nou mandat şi că va ceda locul unui lider din noua generaţie.

Plecarea sa va pune capăt unei perioade de şase decenii de putere a fraţilor Castro. El va rămâne însă la conducerea atotputernicului Partid Comunist Cubanez (PCC) până la viitorul Congres, prevăzut în 2021. El va avea 90 de ani atunci.

Primvicepreşedintele său, numărul doi în Guvern, Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 57 de ani, este prezentat drept succesorul său.

În cazul în care va fi desemnat, acest inginer care s-a născut după Revoluţie, va avea dificila sarcină de a-şi impune autoritatea, de a consolida cuceririle Revoluţiei şi de a continua indispendabila tranziţie economică schiţatpă de Raul Castro.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Finalul erei Castro în Cuba: Raul Castro renunţă la preşedinţie în aprilie 2018