Video Miza uriașă a vizitei istorice a lui Joe Biden în Israel. Sute de mii de vieți depind de hotărârile pe care le va lua în următoarele ore
Război Israel - Hamas. Președintele Joe Biden ajunge miercuri în Israel, într-o vizită istorică de care se leagă speranţele de pace pentru Orientul Mijlociu. Misiunea sa este una dificilă. Israelul este hotărât să pedepsească Hamas pentru îndrăzneala de a-i ataca, în timp ce Iranul ameninţă cu o reacţie militară. Pe lângă evitarea unui război, Joe Biden va încerca să obţină şi eliberarea celor 200 de oameni ţinuţi ostatici de Hamas de 10 zile. Aseară, militanţii islamişti au publicat un clip video cu una dintre tinerele răpite. Este rănită şi imploră să fie eliberată.
- Mia Schem, ostatică: Mă aflu momentan în Gaza. Am fost luată sâmbătă dimineaţa, din Sderot, unde eram la o petrecere. M-am rănit foarte rău la mână atunci când m-au adus în Gaza. Mi-au făcut o operaţie la mână care a durat 3 ore. Au avut grijă de mine, m-au tratat şi mi-au dat medicamente. Totul este bine. Aştept cu disperare să mă aducă acasă, la familia mea, cât mai repede posibil!
Ea este Mia Schem, o tânără de 21 de ani, pe care familia o caută cu disperare de 10 zile. Înregistrarea, una de propagandă, a fost distribuită de Hamas. Nimeni nu ştie când a fost filmat videoclipul şi nici dacă Mia mai este acum în viaţă. O analiza a metadatelor videoclipului, efectuată de The New York Times, arată că cel puţin o parte din clip a fost filmat cu cel puțin șase zile în urmă.
- Keren Schem, mama tinerei: Implor pe toată lumea să îmi aducă puiul înapoi acasă. Ea doar a fost la o petrecere, la un festival unde se distra. Acum este în Gaza.
Mia, are dublă cetăţenie, israeliană şi franceză. Este unul din cei 200 de ostatici ai teroriştilor Hamas. Prizonierii ar fi ţinuţi în tunelurile de sub oraşul Gaza.
- Hamas ar putea să confiște ajutoarele pentru palestinieni. Echipa Observator, despre criza fără precedent din...
- UE se teme că războiul Israel - Hamas va crea valuri de migranţi spre Europa. Ce vor discuta azi liderii europeni
- "Metroul din Gaza", asul din mâneca Hamas. Imensa rețea de tuneluri subterane secrete va complica atacul...
- Keren Schem, mama tinerei: Arată foarte speriată. Arată ca şi cum ar durea-o foarte tare. Pot să văd că spune ceea ce îi dictează ei, dar măcar este într-o stare stabilă. Pot să văd că are nevoie de îngrijiri medicale.
Sara Melzer, o profesoară de pian cu origini româneşti, aşteptă cu sufletul la gură veşti despre o pritenă dispărută. Ea a povestit pentru echipa Observator clipele dramatice prin care trece.
- Sara Melzer: Avem pe cineva, încă numele nu a fost dat în media, o fată care a fost la această petrecere în natură şi deocamdată nu se ştie nimic despre ea. Răpim bătrâni şi copii? Copii de 2 ani, de 4 ani, de 5 ani, bebeluşi, fără mâncare. Deci poveştile sunt absolut dramatice. Dramatice. Şi pentru cei care au supravieţuit.
Ce condiții pune Hamas pentru a elibera ostaticii
Hamas spune că este gata să elibereze toţi ostaticii cu două condiţii: Israelul să operească bombardamentele şi să fie eliberaţi cei 6.000 de prizonieri palestinieni pe care îii ţin în închisorile israeliene.
- Emmanuel Macron, președintele Franței: Vreau ca familia Miei Schem, dar şi celelalte famili, să ştie că facem tot ce e posibil pentru a obţine eliberarea ei şi a celorlalţi ostatici.
Dar nimeni nu ştie dacă şi câţi mai sunt în viaţă. Teroriştii au anunţat că 13 dintre ei au pierit numai ieri în bombardamentele lansate de Israel asupra enclavei.
Cristi Popovici, reporter Observator: Peste 200 de ţinte ale Hamas din Gaza au fost lovite de forțele israeliene în timpul nopţii de luni spre marți. Într-unul dintre ele a fost eliminat reprezentantul Hamas cu care se negocia eliberarea ostaticilor.
Lovit de o rachetă israeliană a fost şi punctul de frontieră de la Rafah, foarte aproape de locul unde sute de civili, printe care şi români, aşteaptă, să se salveze
Exod în Gaza. Aproximativ 600.000 de oameni se îndreaptă spre Rafah
Au plecat din nordul enclaveri după ultimatumul dat de Israel, care pregăteşte o incursiune terestră împotriva Hamas. Jumătate dintre ei locuiau în oraşul Gaza, fief al militanţilor Hamas. Printre cei care au fugit de aici este şi corespondentul CNN în Fâşia Gaza. Ibrahim Dahman şi-a urcat copii în maşină şi a luat-o spre sudul Fâşiei, în timp ce rachetele loveau clădiri pe o parte şi alta a drumului.
Situaţia umanitară din Fâşia Gaza este critică. Oamenii nu mai au mancare şi apă. Nici medicamente pentru bolnavi nu mai sunt. Medicii operează pe viu sau amână operaţiile.
Toate speranţele acestor oameni se leagă acum de vizita preşedintelui Joe Biden, de mâine din Israel.
Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA: Astăzi, la solicitarea noastră, SUA şi Israelul au convenit să facem un plan care să permită ca ajutoarele umanitare de la naţiunile donatoare să ajungă la civilii din Gaza.
Pe lângă miza umanitară, vizita lui Joe Biden are ca scop principal încercarea de a evita un conflict regional. Armata israeliană a anunțat că se pregăteşte pentru următoarea fază a campaniei sale împotriva grupării teroristre Hamas în Fâşia Gaza, în timp ce liderul suprem iranian, Ali Khamenei, ameninţă că nimeni nu va putea face față musulmanilor dacă crimele Israelului vor continua .
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰